Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Är själv en troende kristen. Tror dock även starkt på att använda mitt eget huvud och t.ex. ha ett visst överseende med källkritik och liknande då jag lever mitt liv och "praktiserar min tro".


Bibeln, Koranen, de heliga skrifterna - ur min synvinkel

Ord
Först återberättade
likt den tidens sagor
Förda från mun till mun
med små ändringa här och där
och beroende på vem berättaren var
olika tolkningar
och helt nya innebörder
för varje gång historien fördes vidare

Sedan tolkade
ännu en gång
och nerskrivna
av människor
Med människornas ord
Med människornas egna samhällsåsikter
från den tiden
Skillnaden mellan rik och fattig,
kvinna och man
Allting vackert inskrivet
som om det redan från början var en del av historien

Sen tolkade
ytterligare en gång
Denna gång för översättning
Av miljoner olika människor
För miljoner olika översättningar

Upplästa i kyrkan
i skolan
i samhället
För alla som vill lyssna
För alla som är beredda att acceptera och ta till sig
utan frågor

Berättade - ändrade - tolkade - nerskrivna - tolkade - översatta - tolkade - upplästa - tolkade
av människor
Med mänskliga fel
Med mänskliga briser
Men vi
envisas ändå
att kalla det för "Guds ord"
och hänvisar troget både det ena och det andra
till dessa magiska, heliga ord
av människor
Utan minsta tanke på var denna heliga skrift
verkligen
kommer ifrån




Fri vers av Knasboll
Läst 500 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2010-05-13 17:58



Bookmark and Share


  Anna Frölander
Tycker att du har en viktig poäng här, att se det hela ur ett historiskt perspektiv.

”Med människornas ord
Med människornas egna samhällsåsikter
från den tiden
Skillnaden mellan rik och fattig,
kvinna och man”

Jag tycker också att det hela även handlar om makt. Kyrkan har varit en stor maktutövare och i det ledet är bibeln ett verktyg.
2010-05-14

  KattenKin VIP
Mitt i prick!
Dessa skrifter är ju bara
moraliska vägvisare för
att hjälpa oss att inte gå
vilse.. Det fanns nog fler
budbärare, men som
inte kom sig fram i mängden
precis som idag..
Bra skrivet!
2010-05-14

  Jaseph
Jag delar i stort din beskrivning av hur helig skrift kommer till. Ändå envisas jag med att kalla Bibeln Guds ord. Jag tänker att Guds ord får kropp i samspråket mellan oss människor, i berättandet, i bönen. Gud verkar genom oss.
2010-05-14

  Larz Gustafsson VIP
Den synvinkeln hade även jag, innan jag mötte Jesus, som Själv förkroppsligar Bibelns Ord, som är Guds Ord.

Problemet med dagens kristna är att de använder sina egna huvuden istället för att tro på Gud.
Det är inget annat än intellektuellt högmod och uppror.
2010-05-13

  thyra
Att se historien bakåt, är att i sitt hjärta finna sin egen sanna känsla inför Gud! Applåd och bokmärke!
2010-05-13
  > Nästa text
< Föregående

Knasboll