Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Återblick

 

 

Nu, efter dryga sjuttio år

jag grubblar över tid som gått.

En något fårad senior

sorterar minnen han har fått.

 

Jag minns ett världskrig som tog slut

och gav oss hopp om evig fred.

Ett hopp som livet, resolut,

med all sin verklighet bestred.

 

Mahatma Gandhis milda kamp

som fördes utan uns av våld.

Så fjärran från allt stöveltramp;

min tonårssjäl blev hastigt såld.

 

Och vem minns ej Dag Hammarskjöld

som, med sublimt civilkurage

när Jorden var en svullen böld,

förtjänade en världs homage.

 

Jag minns min barndoms rottingslag

- en smärtsam bild som dröjer kvar.

Den bilden ger mig obehag

var gång jag tänker på min far.

 

Jag minns en änka och en mor

som maldes i den grottekvarn

vars tyngd är alldeles för stor

när man blir kvar med fyra barn.

 

Jag sitter och funderar på

vår korta tid på denna jord

och på mitt eget livs tablå.

Vad lämnar jag på minnets bord?

 

Ty allt vi säger, allt vi gör

blir till ett avtryck, någonstans.

Och tillvaron är alltför skör,

vi bör slå vakt om varje chans!

 

Snart är man ju ett minne blott,

en matt reflex av det som var.

Blir det en bild av en schavott

eller en hyfsad kommentar?

 





Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 264 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-08-21 17:37

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    Shariq
Jäklar vad bra! Bokmärker.
2010-08-26

    Bodil Sandberg
Ja det finns en del att se i sin backspegel både å det goda och det mörka

tack för jag får ta del av dina återblickar så enormt fint skrivet!!


bokmärker


applåder!!
2010-08-21

  walborg
Elegant serverad reflektion över livet - inte svårt att känna igen mig.
2010-08-21
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP