...Hon kan vara säkrast, om hon afbidar Gökens tilstånd, och blifver ej gök-dårad, om hon på Gökens ord utbär sina krukor...

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

...Hon kan vara säkrast, om hon afbidar Gökens tilstånd, och blifver ej gök-dårad, om hon på Gökens ord utbär sina krukor...




Någon annans dröm (men nära)

 

Se henne i det absintgröna trähuset,


se henne med det skimrande mörka håret
redan nästan till midjan;
hon står i ett mycket ljust rum
intill ett rum lika vilande mörkt som det första
vältras i ljus
bländande virvlar

 

Hennes dotter
står ensam någonstans
i det mycket mörka rummet
någonstans
finns en mycket gammal katt
i ständig rörelse
virvlar den

 

Således dessa tre; någon av dem har ätit,
en av dem
har inte, den tredje
kan inte minnas
tankarna
virvlar undan

 

Se det ljusa rummet;
en rad av höga blyinfattade fönster
vetter mot en veranda
en veranda som vetter mot en lövskog -
glasdörren står öppen,
släpper in sommarens bild av ljud.
Det är en vacker afton, en vind
skogsalmens frukter
virvlar nära jorden

 

Hör göken gala
tre gånger
och flyga in i det ljusa rummet
genom glasdörren;
den landar mitt på golvet
med sträckta stjärtfjädrar, men
vingarna låter den hänga ned
och den galer ännu en gång, lämnar tvärbanden från sitt bröst som en kod
intill kvinnan, helt nära (ett andetag ifrån)
rör den sig djupare in i huset
dess ögon
virvlar

 

kvinnan börjar springa bakom göken
in i det mörka rummet
ropar till sin dotter:
 - Tag undan katten, den kommer att ta göken!
de färdas som mjölkvitt ljus
genom det mörka rummet
någonstans håller dottern fast
en mycket gammal katt
medan näst intill midjelångt hår
virvlar mot taket

 

golvtiljorna sjunger

fönsterglasen i det ljusa rummet
smälter ovilligt ur sina infattningar
när månen virvlar
ur öst mot väst

tomhet, oklarhet; göken är inte längre kvar
flög den ut
genom glasdörren?




Fri vers (Fri form) av Tomas Söderlund
Läst 291 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2012-06-03 22:41



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Ljuset och mörkret avlöser varandra likt ryska dockor... Generationer liksom djurarter känns som de blir dragna i svansen eller lämnar fjädrar som tecken... Rysande, nästan lite Totoolah över denna också, med veranda och med moderskap och katten!?!
2012-06-14

  cilax VIP
Oj, vilka bilder. omärkliga, nästan hemliga övergångar mellan tagningarna
2012-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Söderlund
Tomas Söderlund