Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Arthur Schopenhauer 1788- 1860, tysk filosof och tänkare


21 Arthur Schopenhauer- tankar

" Varken älska eller hata " innehåller hälften av all
världens vishet. " Ingenting säga och ingenting tro "
innehåller den andra hälften.

De första 40 åren i livet ger oss texten, de nästa 30
åren ger oss kommentaren.

Den som är allas vän är ingens.

Allvar som göms bakom skämt är humor. Skämt som
göms bakom allvar är ironi.

Hos människor med begränsade begåvningar är
blygsamhet helt enkelt ärlighet, hos dem med stor
talang är den hyckleri.

Livet är inte till för att levas, det är till för att
uthärdas.

Livet utan smärta har ingen mening.

Ingenting är så förargerligt, som när man diskuterar
med en människa och gör allt för att överbevisa
henne- då plötsligt märka, att man inte har med
hennes förstånd att göra utan hennes vilja: hon
VILL inte förstå.

Varje sanning går igenom tre stadier innan den
erkänns. I den första förlöjligas den, i den andra
opponeras det mot den, och i den tredje betraktas
den som självklar.

Artighet är som en luftkudde.Det finns ingenting
i den men den mildrar livets stötar.

Den fria viljan existerar inte eftersom allting har
en orsak, och jag kan inte styra över orsakerna.
Även min vilja måste ju orsakas av någonting.

I det praktiska livet är genierna lika nyttiga som
stjärnkikare på teatern.

Hoppet är förväxlingen mellan önskan om att
någonting ska hända och sannoklikheten för det.

I have never known any trouble that an hour´s
reading didn´t assuage.

Suicide may also be regarded as an experiment,
a question which man puts to the Nature, trying
to force her to answer. The question is this:
What change will death produce in a man´s
existence and in his insight into the nature of
things? It is a clumsy experiment to make for
it involves the destruction of the very
consiousness which puts the question and
awaits the answer.

Life swings like a pendulum backward and
forward between pain and boredom.

Compassion is the basis of all morality.

To overcome difficulties is to experience the full
delight of existence.

It is a clear gain to sacrifice pleasure in order
to avoid pain.

Great people are like eagles, they build their
nest on some lofty solitude.

To desire immortality is to desire the eternal
perpetuation of a great mistake.




Övriga genrer (Aforism) av Tarantaran
Läst 1428 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-01-10 02:29



Bookmark and Share


  Madeleine Richter
En klok gubbe, den där S. Tack för urvalet :)
2013-01-10

  zallander
gillar schoppenhauer nietches fader
jag är vän med alla
tack
2013-01-10
  > Nästa text
< Föregående

Tarantaran
Tarantaran