Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skriven efter våldtäktsdomen i Umeå där förövarna friades


Nej!

Det är inte alla Nej som hörs
Det är inte alla Nej som förstärks
med högteknologiska högtalarsystem
eller ropas ut
genom mikrofoner och megafoner

En del Nej blir kvar i magen
så djupt in att dom inte har någon röst
Andra Nej fastnar i halsen
eller klibbar fast i munhålan
och lyckas aldrig trilla av tungan

Ett uteblivet Nej
betyder inte
Hej jag vill

Ett uteblivet Ja
betyder inte
Hej jag vill
men jag är blyg
lika blyg som mina blygdläppar
gömda bakom svart krulligt hår

Nej!
Jag vill inte att ni drar isär
mina lår
Men ska jag behöva
bära en T-shirt
där det står NEJ
med svarta versaler
och 10 utropstecken?

Ska alla tjejer behöva
fästa en knapp i troskanten
där det står
OBEHÖRIGA ÄGA EJ TILLTRÄDE
och en annan knapp
där det står FLASKFÖRBUD?

För om en inte har en sån knapp
kan Man tro att det betyder
Ja tack till flaska i fitta
Skyddsnätet är lika osäkert
som en sprucken kondom

Ska varenda människa behöva
ett kort i plånboken där det står
Ja tack jag vill donera mitt kön
till diverse ingrepp och övergrepp
eller
Nej tack mitt kön frånsäger sig
all kontakt utan kontrakt

Ska vi behöva
packa handväskan med plakat
där det står
Herr Patriarkat
även om jag är helt plakat
är det inte okej
att göra osnälla saker

Måste vi också definiera snäll
för att vara på den säkra sidan?
Vissa kanske gillar smäll
men snälla fråga först

Och kom ihåg
att det inte är alla Nej som hörs

Det är inte alla Nej som förstärks
med högteknologiska högtalarsystem
eller ropas ut
genom mikrofoner och megafoner

En del Nej blir kvar i magen
men ett uteblivet Nej
betyder inte
Hej jag vill!

© Louise Halvardsson 2013




Fri vers (Spoken word/Slam) av Lou Ice
Läst 1165 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-05-23 22:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lou Ice
Lou Ice