Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Eget foto, en vy från Pyttis Fagerö. Mitt fosterlands självständighetsdag är den sjätte december. Detta år firades dagen den nittiosjunde gången. Jag beslöt att skriva lovord till mitt kära fosterland. Inte nödvändigtvis ett lätt uppdrag!


MITT FOSTERLAND

Blå himmel, vita snödrivor,
spegelklara blå fjärdar, vita moln,
vitt och blått, mitt fosterlands färger!

En gång mörka, en gång ljusare
blånar öde- och vildmarker, skogar,
i solen badar de dygnet runt på sommaren!

Kärr, ängsull, getpors, hjortron,
fjäll, berg, högländers naturliga ängar,
fjällflora, dvärgbjörk, smörbollar!

Hög nattlig stjärnhimmel glimmar,
på himlavalvet dansar, glittrar norrskenet,
motsats skärgårdshavs stormvåg, odödliga stenar!

Fosterlandets hundratusentals öar föddes
i sjö och hav av dykandens ägg,
berättar vårt folks epos Kalevala!

På vintern ilar snöflingor i stormvind,
på fjärdar seglande öars konturer
försvinner, smälter samman med snöyra!

Då vinterns rygg bryts, hörs orrlek och flöde.
Våren vaknar, första blommor, tussilagor,
knappast snön smält, långnäbbad spov skriker!

Växlande årstider, en stor rikedom.
Sommar klär öarna i gröna skrudar,
karga klippor sprudlar fåglars liv!

Månskennatt i augusti, solnedgångs förtrollning,
från sjön ekar lommens mystiska skrik
i tyst skymning som varslar om nalkande höst!

I december börjar almanackans vinter.
Ofta trampas i snömodd! Det är advent.
Ännu en vecka. Fosterlandets födelsedag.

Tack. Lycka till! Länge leve Finland!

© Heikki Hellman 2013-12-06





Fri vers av Heikki Hellman
Läst 526 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2013-12-09 18:58



Bookmark and Share


  Nina.H
Jag delar din hyllning till detta
vackra land, så väl igenkänd
genom dina ord!
2013-12-17

  Palett
En naturälskares målande hyllning till sitt fosterland !! Fina bilder .
2013-12-11

  ResenärGenomLivet
Tänk så mycket fint vi har att glädjas åt här i Norden...underbar text och hyllning...
2013-12-10

  Sofhia Wirström
din poesi
tar fram naturen
det magiska
som finns runtomkring
oss alla
med dina rader vi ser
bilder framför oss
bra skrivet
2013-12-10

  Minkki VIP
allt, allt du älskar - naturen, landet _är_ din lyrik. Rytm, rymd och ljus i din text!
2013-12-10

  Bo Himmelsbåge
Tack, Heikki för en underbar dikt till fosterlandets lov! Mycket levande, sjungande o glödande!

Finlands sak är vår! Min far anmälde sig som frivillig till finska vinterkriget, men så tog kriget slut o han kom aldrig iväg! Hade han gjort det, kanske jag inte suttit här nu!
Friheten är stor, men kriget hemskt!

Kitos, kitos!
2013-12-10

  walborg
Tack för fin dikt!
Såg den otroligt välgjorda filmen på TV2 härom dagen "I Stalins skugga om de svåra åren efter kriget 1944-1952
2013-12-10

  Jan Widströmer VIP
Fint. Tror jag skall lyssna på Sibelius på grammofonen.
2013-12-09

    ej medlem längre
Fin hyllning till ditt vackra Finland.
2013-12-09
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman