Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Foto: Eva Langrath Texten inspirerad av en konsertant version av Jesus Christ Superstar i Färila kyrka 2009.


Nattvardkonsert

Hon sitter i
ett kyrkorum fyllt
av sång

Judas sjunger
ditt folk har du förlett

(hon tänker att
många gånger i livet,
har hon förlett sig själv)

Maria från Magdala
tvättar Jesu fötter
till sin sång: nu
ska du bli stilla

Kaifas och Hannas
vill död

Pilatus dröm stiger
som himmelstoner
upp mot koret

han vill inte ha skulden
för denne mans död

(hon vägrar att ta på sig någon
annans skuld och hennes egen
skuld, den är förlåten)

Så bjudstill sista måltid
genom bänkar vandrar
bröd och nattvardsvin
flera hundra mänskor delar

till toner om aposteln
som skriver evangelium
och kanske en gång
ska bli känd

(hon vidrörs
sluter ögon, känner
sorg och befrielse
på en och samma gång)

Jesus ångest
kramar i Getsemane,
hans ord:
jag vill förstå

Jag skall dö

(så verkligt har hon
aldrig känt
hans ångest förr)

Pilatus vill
slippa undan
sjunger

förstår du inte
jag har makten att ta ditt liv

Jesus svarar

du har ingen annan
makt än den som är
dig given

(hon vet att hon återtagit
makten över sitt eget liv
hon är fri)

Herodes gycklar

Judarnas kung

(smärtsamt
är det att bli
hånad)

Maria från Magdala
och Petrus
förenas i sin sång

kan vi börja om

(hon vilar i det nya
bär förhoppning)

så korsfäster då hopen
sin Superstar

i kyrkans mörker
bärs korset ut

så läses
ur Johannes evangelium

om kvinnorna som hittar
en bortvältrad sten
och graven som är tom

och ängeln som
berättar att

han lever

(hon hoppas
och hon minns
en annan kyrkas
tomma rymd
där två vandrare
gick sida vid sida)

 

© Eva Langrath 2009




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 720 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2014-04-17 14:11



Bookmark and Share


  Ljusletaren
Tänkvärt bra/ kram
2014-04-22

  ULJO
Underbar text och njutbar att ta till sig
2014-04-21

  aol
tack för så fin läsning,
2014-04-17

  Bibbi VIP
Oändligt tack för detta så fina!
2014-04-17

  walborg
Tack för denna fina läsning
2014-04-17
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP