Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Unisont

Vi har nyss avstädat ett så kallat kalas
och den nye vikarien har skött sig
visat magstyrka och viss finess
när larmnummer 224, återigen skriker
Varför hon larma, mumlar han genom ett Mariekex
Hon är dement, säger jag och sneglar avmätt mot tv:n
Där startar en hysterisk människa tre bilar
med något som ser ut som en vit hårddisk
han springer mot den fjärde
medan jag sätter i mig det pissljumma kaffet
låter det riva sin väg genom mitt system
innan jag reser mig
mot ett av de där numren som vikarien inte kan släcka
Ännu :
Det går i skugglandet inte att bygga nog enkelt
och just nu rymmer kaoset inte fler pelare
Tillbaka rusar stomatolelektroniken mot bil ett igen
samtidigt som vikarien fortsatt matar Mariekex
och när larmnummer 244 ringer innan jag satt mig
skickas som en elektrisk blixt från sökaren mot hans mun
bland ett moln av smulor stöter han återigen ut
244. Varför hon larma
klockan är fem, det är snart ljust
varför hon inte trött
Fem. Herregud… Varför
Varför
Hon är dement, säger jag och reser mig upp
Går lätt vinglande genom den institutionsgula korridoren
mot en av de där åtta dörrarna rymmande palliativ vård
och jag kommer på mig själv med att gå fel
med att röra mig mot andra änden av korridoren
sömnigt vänder jag frågande runt
Hur ska dementa hitta när också personalen vacklar
när allt från individförintande tunikor till dagrum
alltid måste se exakt likadant ut
när inga referenspunkter tillåts
hur ska de då hitta
Nej, det borde flytta in en dement anarkist
så folk får hjälp med kaoset, tänker jag
och öppnar 244:s dörr
Men Mona, det är ju söndag
du behöver inte halka runt
du kan lägga dig igen, sova ut
det går ingen post idag
De storstirrande ögonen
krymper förvånat tillbaka i urberget
och hon vänder
mycket ryckigt och ansträngt rullstolen mot sängen
som om livet självt plastat henne i många lager
lägger hon sig för att vila i sin konserverade värld
Och jag sitter där en stund
rör mig mellan bilar, post och Mariekex
till skiftet är över och också jag får möta kuddens vara
avigt dreglande
och nästintill vansinnig
efter vad nattens timmar gjort mot mig
Sökarljud och varför
vrak genom skinande elektronik
omstart efter omstart
för 158 kronor i timmen plus Ob
det är hög tid att göra rum för en ny pelare
Ett varför måste få sitt svar




Fri vers (Fri form) av Robert Jonsson VIP
Läst 358 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2016-09-12 10:12



Bookmark and Share


  bumerang
Fin inblick i ett viktigt arbete
2016-09-18

  ResenärGenomLivet
Bilderna avlöser varandra när man läser texten...berör...
2016-09-14
  > Nästa text
< Föregående

Robert Jonsson
Robert Jonsson VIP