Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Peter Olausson skrev i en text bl a om längtan, den triggade tankar om längtans goda väsen


Om längtan - var vore vi utan den? (Fundra)

 

 



var vore vi utan längtan?



vad är vår omistliga längtan?

har den släktingar, vem

är i så fall längtans kusin,

är det drömmen?



vad får oss att längta bort

när vi är hemma

vad får oss att längta hem

när vi är borta

vad får oss att längta efter ensamhet

när vi är bland andra

vad får oss att längta efter gemenskap

när vi är ensamma

vad får oss att längta efter att bli sedda

för att i nästa stund längta efter osynlighet

vad får oss att längta efter ord att läsa

vad får oss att längta efter ord att skriva

vad får oss att längta efter färgsymfonier

längta efter dämpade färgställningar

vad får oss att längta efter Bach

för att i nästa stund längta efter Pärt

vad får oss att längta efter att få vara

precis just där vi är, förundrade 

över livets förmåga att bjuda skiften

 

vad får oss att längta, längta ?

vad får oss att längta tillbaka

till tider och stunder bakom oss

vad får oss att längta framåt

från stunden vi har just idag

vad får oss att längta efter tid

att lära känna oss själva



kan svaret vara så enkelt: livet

vill inte att vi stagnerar, livet

vill bjuda variation, livet

vill fluktuera, dagen

vill inte fångas, dagen

vill variera, stunden

är inget vi äger, stunden

stannar inte hos oss



är längtan då helt enkelt oss given

som botemedel, profylax

mot stagnation och förstening

mot inkapsling i oss själva

mot flykten från oss själva?

eller är längtan bara en förmåga

att se i tidens alla riktningar,

 

 

 

Vad vore vi utan längtan?

knappast trygga i oss själva

vart än vår längtan tar oss

 

Är längtan och dess kusin

helt enkelt livsnödvändiga

av forskarna ännu oupptäckta

må-bra-hormon eller rentav

själens livsviktiga syre?



Var vore vi om vi inte var

hemma i vår egen längtan?

Vad vore vi utan den?



Var vore vi utan vår längtan?



2018-09-23 06:59

 




Fri vers av Minkki VIP
Läst 331 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2018-09-23 06:31



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Texten i sig förefaller upprepa sig och känns därför lång. Samtidigt är just upprepade händelser i livet en sorts självändamål.
2018-09-24

  Maj-Lis VIP
Så bra om den längtan som vi nog alla lever med...kanske föds med
2018-09-24

  Eva Langrath VIP
Fina funderingar om den längtan som är oss given
2018-09-23

  Nanna X
Vackert, och sant!
2018-09-23

  Jan Widströmer VIP
Intressant frågeställning, här vackert detaljerad
2018-09-23

  limerick VIP
Vackert längtansfullt!
2018-09-23

  walborg
Längtan som livets puls - så fint fångad i texten
2018-09-23

  Poeten Salvador VIP
När vi slutar längta är vi framme. Men kommer vi fram dyker nya mål upp. Om vi vill ha den utveckling som ger livet mening
2018-09-23
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP