Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
För diktformen haibun, som blandar poetiska haikus med berättande prosa, se till exempel https://www.masterclass.com/articles/how-to-write-haibun-poetry. Att skapa följetong av formen är min egen idé. Storyn bygger på lika delar drömmar och fantasi.


Om vi nånsin kommer fram till København: haibun 8

 

 

Städdag på vistet

det var min tur att säga:

råden var vrånga

  

Vi satt kvar vid vårt bord medan resten av gästerna avslutade frukosten, bar ut disken i köket och satte in den i de två diskmaskinerna. Alltid något, tänkte jag, då slapp vi i alla fall det momentet. Gubben som satte in sista kaffekoppen gjorde intryck av att vara stammis på stället. Han vände på den ena av magnetskyltarna på maskinerna så att båda nu visade samma budskap:

 

Odiskat

 

Det var ändå mer än tillräckligt mycket kvar att städa. Maken och jag såg varandra oroligt i ögonen. Hur skulle vi hinna iväg på den utlovade danska turen med barnen? Vi hade ju planerat både Zoo och Tivoli, bilresa längs den vackra kusten och färja från Helsingør. Den här resan verkade redan full av hinder, trots att den knappt hade börjat.

Tre lätt mörkhyade, leende kvinnor stod nu runt bordet med diverse städredskap. De såg både förväntansfulla och bestämda ut. Jag kände igen organisatören Csilla från Budapest, polischefen Carolyn från dataspelet Criminal Case och vår granne Cecilia från Malmö. 

- Vill ni törra madaboren, pågar och töser? frågade Cecilia och räckte fram tre små dammhinkar med trasor.

- Jaaaaa! ropade Minus, Linus och Lina med en mun, och satte genast igång med betinget.

Linus agerade kypare och knöt en servett över armen, Lina och Minus var städerskor som knotade på lek över lönen och arbetsvillkoren. De torkade bord så det stod härliga till. Jag var verkligen imponerad över deras entusiasm. Bara vi kunde ge dem røde pølser och is med flødeskum i utbyte för deras mödor skulle nog allting bli bra. Kruxet var bara det att vi hade lovat lämna Lina och Linus senast klockan tio i kväll. De tyska föräldrarna var utpräglade ordningsmänniskor och skulle säkert bli irriterade om vi kom försent. Dessutom hade vi ju utlovat semesterupplevelser och inte städning...

 

 

 




Fri vers (Prosapoesi) av Nanna X
Läst 236 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-07-08 07:15



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Ansamlingen av de tre vitt skilda C-kvinnorna förstärker också dröm-draget i denna historia..

..medan de tyska föräldrarnas stundande reaktion får det att kännas hårt som realistisk diskbänk.
2020-07-08

  TrollTörnTrappan VIP
Jo minsann, man har det inte roligare än man gör sig :-)

"...törra madaboren" fick jag grunna på nåra minuter vad det betyder - och kom fram till "torka matborden"?!
2020-07-08
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X