Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ett lejon

Du vill ha mig som smycke
En draghäst för dina ambitioner
Ett instrument i din orkester
En roll som utförare
så att du kan leka beställare
En som tänker och en som gör
gärna lite fortare för varje dag

Du sjunger sånger i mitt öra
om jämlikhet och demokrati
Ideal som spikas på väggar
Kostymer som blir för trånga
Glädjefötter i foträta skor

Men jag vill vara vacker som ett lejon
som behagfullt spejar över savannen
medan en myra slickar ena tassen
en antilop rör sig vid horisonten
och magen som kurrar efter mat

När
        chansen
                       kommer
                                       blir
                                              den
                                                      min

 

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 104 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2023-08-21 03:20



Bookmark and Share


  christian hüls VIP
Många frågor som dyker upp under läsningen! Då blir inspirerande, spännande, ifrågasättande och riktigt riktigt bra!
Bara till exempel
Vem är det där du i dikten?
Blir "att vara lejon" bättre än att vara "det där du"?
För trånga kostymer och glädjefötter, motsatser, ironi, både ock ...?
Maten vid horisonten, hur blir horisonten min ...?
Med mera ...
Tack!
2023-08-22

    Lena Söderkvist VIP
Inte roligt att bli sedd som en drejbar lerklump. Väl förmedlat.
2023-08-21

  Marita Ohlquist VIP
Väl förmedlad längtan efter frihet.
2023-08-21

  TrollTörnTrappan VIP
Klargör hur även goda ideal kan användas på bossiga vis - en bra bit ifrån den gemenskap man basunerar ut.

Om bägge parter vill agera som rovdjur - hur blir det då?! Krig?!

2023-08-21

  karenina VIP
Alldeles just så, mitt i prick! Snyggt skrivet och formulerat
2023-08-21

    ej medlem längre
Mästerligt bygge, jag älskar varje rad. En läsresa från instängdhet till frihet. Att konkret bryta ned de begränsande ramarna genom att låta orden falla ur texten ger en känsla av öppenhet, det vilda, ofjättrade, och ett lejon i språng. Älskar särskilt bilden med myran på tassen, det lilla och det stora. En text att ha som underlag för att lära ut hur man kan måla med kontraster i poesi.
2023-08-21
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP