Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vårt språk

Jag älskar vårt språk,
det urgamla svenska.
Erkänt som eget
sedan vikingatid.
Först ristat i sten
med svårtydda runor.
Men hur lät det
bland människor?
Hade Erik Segersäll
förstått pladdret,
hos dagens potentater?
Nog sparade de på orden
förr i tiden,
vägde dem,
lät tystnaden tala
medan de tänkte.

Jag älskar vårt språk,
skapat av fattig och rik,
träl och herreman.
Av roddare på långskepp
över stormiga hav,
och utslitna torpare
bakom plogen.
Av kristna som
gav oss orden
vi nyttjar,
när vreden slår till.
Satan i helvete jävlar!
Vårt språk skrevs i brev
mellan trätande fiender,
och älskande par,
mellan lärda,
som kryddade
med tyska och latin.

Jag älskar vårt språk
som ljuder som musik,
i de främmandes öron.
Vi själva är döva
för sången och rytmen.
Men nog hör vi kraften.
Det dånar som en älv,
har schvung,
lämpar sig för storvulna tal,
av predikanter
och agitatorer.
Men också för hårda ord
i äktenskapsgräl
och politiska debatter.
Det har resning som
granskogen mellan fälten,
tjuter som stormen
utanför den oisolerade
farstudörren.
Kluckar lyckligt
som den nytinade bäcken,
viskar varligt
som en vindpust,
genom vassruggen.

Jag älskar vårt språk,
det vi har
för att förstå,
och missförstå
varandra.
Inte är det ett
lagom språk,
det vi har.
Det är rikt och stort,
och mycket generöst.
Det låter mig använda det,
när och hur jag vill.
Det låter mig
dikta om det,
med dess egna ord.




Fri vers av Åsa Henriksson VIP
Läst 198 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-10-06 08:22



Bookmark and Share


  Ulf Lundin VIP
Makalöst vacker hyllning till det svenska språket. Jag stämmer in i varje ord. Har inte observerat dina texter tidigare men gillar dem mycket!
2024-02-01

  Gunnar Hilén VIP
Den här får bli en favoritbokmärkning för en stilfull utläggning om vårt verktyg. Jättefin hyllning !

Att vissa typer läser in djävulen i texten slår mest tillbaka på författaren av detsamma.

"Den som sa´t han va´t.


2023-10-09

  Åsa Henriksson VIP
Anser mig föranledd att mot praxis svara öppet på en kommentar under min egen text. Vet inte om jag ska ta påståendet om att jag hatar kristna, på fullt allvar. Det gör jag definitivt inte, och det finns ingenting i dikten som indikerar detta. Det är ett välkänt faktum att många svenskar svär med ord och uttryck som kommit med kristendomen. Att påtala detta betyder inte att man hatar kristna. Vi kan ha olika åsikter om det är bra eller dåligt att svära, men det hör till en annan diskussion.
2023-10-06

  Larz Gustafsson VIP
Det är tydligt att du hatar kristna.
2023-10-06

    ej medlem längre
Underbar hyllning som nyttjar vårt språk till fullo! Från dess dalar till dess toppar, på gamla, väl beresta motorvägar och ut på kringelikrokiga mer nymodiga avstickare. Stiligt!
2023-10-06
  > Nästa text
< Föregående

Åsa Henriksson
Åsa Henriksson VIP