Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fem glimtar...


Tysthetskultur

                       I.
Med vilken lätthet gubben ljög!
Stadig i rösten och utan att tveka
påstod han att dom bara var vänner.

Det var ungefär samtidigt
som grannen råkat försäga sig.

Det var ungefär samtidigt
som hon upptäckte dom där blåmärkena,
som såg ut precis som sugmärken,
på hans bröst.

Med vilken lätthet hon ljög, hon också!
Stadig i rösten och utan att tveka,
låtsades hon tro gott om honom.


                       II.
Gubben var tondöv för behovet,
hörde inte den molande sorgen,
längtan som gnagde.

Och när hon försökte förklara
konstaterade han sorgset:

-Det är ju tråkigt att det ska kännas så för dej, väldigt tråkigt!

Han varken såg eller rörde vid henne, när han sa det,
bläddrade bara vidare i sin tidning.


                        III.
Hela kvällen hade hon försökt att få igång ett samtal med gubben.

- Du behandlar mej som om jag var osynlig!

- Varför så arg? Det verkar nästan som om du trodde,
att det var nånting riktat mot dej.

- Om det ändå vore så väl!

- ...


                         IV.
Det hade blivit väldigt tyst i huset.

Ibland slog gubben på teven,
och på natten hände det att han snarkade.
Dessutom gick brandlarmet,
när han glömt kaffekannan på spisen.

Eljest var det tyst.


                     V.
Afasi -
oförmåga
att prata och kommunicera.

Den legitimerade läkaren undrade
hur länge gubben
haft dessa symtom.

Hon tittade ner i golvet,
klöste sig nervöst på armen.
Vad skulle hon svara - egentligen?








Fri vers av Lena Nilsson
Läst 799 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-02-27 09:27



Bookmark and Share


  Rasmuslina
Otroligt bra flyt i texten. Så fångande.
Både allvarlig, sorglig och komisk
Helt enkelt - underbar...
2007-11-02

  Lars Granlöf
Osynlig eller ej
ta aldrig något personligt.
Du är en sådan skribent
Vad var det jag skrev förut
försök få publicerat.
=)
2007-02-27

  Albert
tänkvärt
det är mycket man får tänka på nu för tiden
hur mycket afasi har jag egentligen, tänker jag

ganska mycket?
eller
ganska lite?
ska fråga...
2007-02-27

  glittertindra
tystnaden kan också vara talande... intressant att du tar upp fem olika saker som kan hända när det är för tyst
2007-02-27

  DanSan
*********************************

Ja fy sjutton det här var starka rader

att få läsa du sätter samman dem perfekt!

*********************************
2007-02-27

  Elin R
Mycket fint flytande text, den är lätt att läsa, med små glimtar av humor. Jag vill gärna läsa mer..
2007-02-27

  Ronny Berk
oj ... att förhållande i afasi... en kraftfull beskrivning av närhet utan närhet... en ömsesidig acceptans av närhetsbristen...sådant finns..säkerligen... lyhört beskrivet..
2007-02-27
  > Nästa text
< Föregående

Lena Nilsson