Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förre sockenskäddaren P. G. Brinck som nämns i texten (det är ett citat från en husförhörslängd) var en av mina förfäder. Han dog i fattigstugan i Funbo vid Uppsala 1866.


Oktober 1859, utanför Uppsala

Här blåser det
och vinden lyfter vattnet
    till ett högre plan.
Löven rusar iväg
    som förflugna tankar.
Fåglarna är mest svarta
Sommaren har knäppt igen rocken
Bara april kan knäppa upp


Barkbåt
kan göras av tallbark
lätt putsad med kniv;
spetsa ett löv på en pinne
och stick in den i barkstycket -
det är seglet.
Lasta ditt liv på skeppet
och det försvinner i vågor och vind.

Slätten platt och trist och dimmig
Diken med dyigt gråvatten
Tung styv åkerlera som klibbar vid skorna,
gör fötterna trötta och tunga.

”Förre sockenskäddaren P. G. Brinck
kringvandrar utan fast hemvist
i grannsocknarna”


Gärdsgårdar vacklar i vinden
Höet ruttnar i ladorna
Kråkor flyger i flockar från öster
Flockar som sprängda sorgflor
spridda bland tunga blöta moln
Natten har lämnat några isfläckar
Snart kommer det fler

”Kan du vandra, gör det -
vad som helst är bättre
än fattigstugan”


I väst och syd finns städer
med många ljus.  Här
härskar mörker när det är mörkrets tid
Många vandrar bort
ledda av stjärnornas ljus
eller får bäras bort
Här är det lätt att dö
när bröstet slits sönder av hostan.




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 292 gånger
Publicerad 2007-10-01 07:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP