Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Gudarnas port - och människornas

1.

"Stenbocken... är vintersolståndets och 'gudarnas dörr' Janua coeli, solens uppstigande makt". J C Cooper 'Symboler' sid 33-34.

Omänskligt leende gick gudarna på frosten i de
    fallna lövens skog
De trädde ut på ängen vid världens mitt
    och stod i stjärnljuset
Midvinternatten flammade upp av tusentals
    darrande nålstick av ljus på det
    stora uppspända tälttaket.
Där öppnades porten.
Utan ansträngning klättrade gudarna uppför den
    stora pålen, hävde sig upp till dess krön
    där de stod stilla ett ögonblick innan de
    lugnt tog klivet ut i den lysande rymden
    och vandrade genom gudarnas port.



2.

 "Kräftan... 'porten från Vintergatan till det synliga'... själen som inträder i världen. 'Människans dörr' Janua inferni vid sommarsolståndet och solens avtagande makt"

I midsommarrus vacklade människorna runt den dag
    när solen inledde sitt återtåg, vacklade    
    vidare genom natten
Fyllda av blomdoft föll de ned på den daggvåta
    ängen och såg upp mot en blek natthimmel
Marken öppnade sig, och ett tomrum uppslukade dem.
Människorna föll motståndslöst genom
    människornas port.






Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 368 gånger
Publicerad 2007-10-14 11:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP