Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag tänkte mig en idylldikt, kanske som en poet från det tidiga 1800-talet romantik kunde ha skrivit.


Skördeidyll

I skördemän, I skörderskor
i fält med mognad säd:
låt skäran vila nu en stund.
I skuggan av ett träd


där vilen I, vid källan sval
till surr av sommarbin
som hasta fram från kalk till kalk
på fältet fullt av lin


där ljusblå blommor stå på rad,
men mitt bland åkerns råg
där växer vallmo, stor och röd,
som hjärtats blod och håg.

I skördefolk i sommartid
av gammal bondeätt:
njut vilan nu i ekens hägn
det är er lön och rätt.


Se svalors flykt bland lätta moln,
känn sorglös västans fläkt,
Zephyrus smeker trädens löv
vid denna middagsväkt.

I middagstimmens dova frid
när fågelsången dör
kan skördefolket vila än
i Landet Utanför




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 333 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-11-14 21:54



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
S om en sång
Å gång på gång
N juter man av ordens, språng
G enom idyllen vi far! So long!
2007-11-14

    papillon
En riktigt fin pastisch - men är det inte snarare sent än tidigt 1800-tal?? Sista strofen står för sig själv, den är ganska sublim. \"I middagstimmens dova frid\" - just den skriver Gunnar Bruswitz om i \"Fyra årstider\" - om du inte har läst den rekommenderas den å det livligaste!
2007-11-14
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP