Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När man blundar hårt kan märkliga färger och former framträda för "det inre ögat". Men jag har aldrig lyckats återge dem i en målning.


När jag blundade kom bilderna



När jag blundade kom bilderna

Draperiet fördes åt sidan

En katedral av färger

    Zinkvitt

    Krapplack

    Elfenbenssvart

En ström av strukturer
    utan annat sammanhang än skönheten

Nybildning

Ombildning

Och de kunde aldrig fångas






Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 332 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-11-18 15:12



Bookmark and Share


  Björn Nilsson VIP
\"Krapplack\" kan det stå på tuber med en viss sorts röd oljefärg som konstnärer använder. Det är en mörkröd variant, man kan nog också säga \"vinröd\".

För att krångla till det så finns det ljust och mörkt krapplack också, men tänk på ett glas rödvin med en mörk, nästan blåaktig ton så har du ungefär vad det är. Heter madder på engelska. Förr i tiden framställdes den från en växtrot och var nog ganska exklusiv. Sedan kom man på hur färgen kunde tas fram på kemisk väg i stället, och den blev billig och vanlig.

En teknisk varning: krapplack som oljefärg torkar väldigt långsamt jämfört med en del andra oljefärger, så man får i allmänhet tillsätta torkmedel för att inte ens tavla skall behöva stå i veckor och torka innan man kan peta på den. (Om man inte har hittat på något nytt sen senast - det var minst 15 år sedan jag målade med krapp senast tror jag.)
2007-11-18

  Ewa-Britt Nilson VIP
Eftersom jag
broderar för folk,
får jag, ofta,
mitt färgval
för dom, tolka!
Nu undrar jag, bara,
vad krapplack, kan vara?
Vill Du, för mig, förklara?
2007-11-18
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP