Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
av Kyreanska karameller


Text till §5

Det finns faktiskt många böcker om detta ämne- jag har exempelvis en bok från1958 : \"Skrattet och sinnet för humor\"N atur och Kultur, av en wiensk psykoanalytiker vid namn Edmund Bergler. På ett ställe citerar han den äldre Leacock: \"Skrattet tycks ha uppkommit långt innan vi började tala, som ett naturligt fysiskt uttryck eller utbrott, när man plötsligt kände sig segerrik. Det var ett primitivt triumfskri.\"
Från innehållsförteckningen kan hämtas dessa tänkvärda rubriker: Skrattet i vuxen bemärkelse: inre vapen mot fruktan för den egna psykiska masochismen. Vitsen: den intellektuella höjdpunkten i allt vuxet skratt. De fyra hörnstenarna i det mystiska \"sinnet för humor\": vitsen, det komiska, självironin, skämt som ersätter medkänsla. Ironi, sarkasm, slagfärdighet. Nöjesbrist - De tråkiga och de uttråkade. Det ohederliga skrattet- nyhetsfientligt, tendendiöst och köpt. Jagets fruktan att de inre rollerna skall bli ombytta. Från kvickfronten intet nytt. Skapandet av ett ställföreträdande offer i skrattet.
Om intresse förefinnes- vera




Fri vers av vera gade VIP
Läst 369 gånger
Publicerad 2008-02-21 16:09

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP