Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag hade en förfärlig dröm...


Plöjaren och plogfåran

 

Jag står i adamsdräkten på en åker

med ansiktet belyst av morgonsolen

och morgondaggens glitter på violen.

Trots detta känner jag mig medioker.

o

Bakom mig finns i jorden blott en fåra.

som vinglar som en drucken, fram och åter.

Och vänder jag mig vet jag att jag gråter.

Mitt levnads spår kan endast bittert såra.

o

Jag ser i spåret varje oläst läxa

varenda uppgift som jag slarvat undan

och står där sorgset ensam i begrundan

över förmågor som ej tilläts växa.

o

Där såg jag skilsmässa som enda vägen

ur ett av otro präglat parförhållande

där jag, för all del, ej såg mig som vållande

men jag var heller inte särskilt angelägen.

o

Och nästa felskär visar de krumbukter

som sinnet lätt leds in i när som barnen

har vandrat vilse uti grottekvarnen

och smakat samhällets förbjudna frukter.

o

Jag följer fårans grymma spår med blicken

varenda steg är otäckt klart markerat

men inget visar gånger jag briljerat

min åker upptar blott de dumma tricken.


o

Inför vår levnadsfåra stå vi nakna

och minns vår plogbills färd med stor förfäran

ty den kan aldrig ändras på begäran.

Måhända är det tid just nu att vakna?

o

Ty annars nalkas kanske snart den dag

då du står lika efterklok som jag.




Fri vers av © anakreon VIP
Läst 269 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-06-28 18:35

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  korpfjäder
Du har den här förmågan, att skriva så att rytm och känsla ligger i budskapet.
Dessutom är ju budskapet i drömmen fyllt av välvilja - även om det nog inte räcker, varje generation måste hitta sina egna vägar att bli efterkloka. Tycks det.
2008-06-28
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP