Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En betraktan ur det mänskliga, (jämmer)

 

Det sägs att jag föddes med tårar
som om livet redan var för trångt
fortfarande upplever jag en kapsels
omhuldande tag, som att jag alltid
befann mig inuti ett vakande öga

det sägs att det står var och en fritt
att välja det liv man vill leva,
igår valde jag grönt istället för gult,
så ser mina levnadsval ut

jag försöker alltid tänka mig en fjärils
fladdrande vingslag slå hål på tiden
så att jag kan krypa ur visaren
som alltid lyckats peka mot norr

egentligen bryr jag mig inte om
i vilket väderstreck jag befinner mig
sucken kväver ändå samma känsla
ett transparent vakuum, som bara blir
större för varje gång jag andas

kanske är det därför jag söker
dig och dig...och dig
för att det ska bli lite mindre av mig
en människa som inte vet hur det är att
styras av sina känslomässiga drakar
ber jag, iaktta en fisk på torra land

kanske äger jag en ängels ansikte
men mitt bröst styrs av demoner
mina bröst är inga svalor i flykt
de är kättrade vid längtans sista jämmer

kanske borde jag leva som en sten
bo nära havet, översköljas av vågen
men ej följa med i dess grep

men inte heller jag kan fly denna kropp,
som hållt mig kättrad vid förbannelse
en mors klagan över sin dotters utsvävning
ett drev är ett drev,
jag är den kropp som bär den.




Övriga genrer av Maria Zena Viklund
Läst 342 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2009-02-08 15:47



Bookmark and Share


    Jnåt
visste inte att jämmer kunde vara så fint...
2009-02-10

  Michaela Dutius
Dina ord hamrar sitt budskap mot mitt nakna hjärta
2009-02-09

  Vilsen Annette-hittar vägen
Starka ord som biter sig in. Det går inte att ungå att känna känslan i din text. Den känns i magen!
2009-02-09

  Kristina Wallbing
Ja, just ordet "mänsklig" slår mig när jag läser detta, och din högst påtagliga röst Maria, jag hör den; stark och skör på samma gång. Din dikt berör mig verkligen på djupet och jag läser den gång på gång... fascineras av dina bilder.

Jag väljer några rader som får mig att stanna upp i en tanke som känns helt ny;

"kanske är det därför jag söker
dig och dig...och dig
för att det ska bli lite mindre av mig"

... men hela denna dikt är helt fantastisk. Din skrivartalang flödar!
2009-02-08

  Fredrik P. VIP
mycket fin
betraktelse
med ett
mänskligt
och skönt
tonfall och
tilltal. bra!
2009-02-08

  Jan Linderoth
Skulle kunna sjunga den här för mig själv, gående längs en öde strand. Sjunga om och om igen och låtsas att jag lyckats skriva den själv. Den hade passat så bra till ljudet av kattegatt när den daskar sin solkiga underkjol mot sanden. Räcker inte med en applåd! Jag ger dig en stående ovation.
2009-02-08

  Andrum
Otroligt fin!
2009-02-08
  > Nästa text
< Föregående

Maria Zena Viklund
Maria Zena Viklund