Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Detta är en mycket fri översättning av Brian Wrens "If..."


Om Gud...

Om…
Varje försök att namnge Gud
är ett uttryck av mänsklig erfarenhet

Och om…
Språket vinklas och därigenom tillrättalägger
våra tankar och beteende, vår grundhållning

Och om…
Vår kultur, vår samhälleliga kontext
gör egenskaper etiketterade som ”feminina” underlägsna
egenskaper etiketterade som ”maskulina”
och genom detta formar kvinnor och män
med identiteter som fördjupas genom dessa etiketter
i strukturer där män fortfarande är de dominanta
(fastän ganska rädda)
och kvinnor är de underordnade
(fastän sökande frigörelsen)

Således…
Att endast använda ett manligt präglat språk
(Han, Honom, Herre, Konung, Fader)
för att prata om och prisa Gud
har en kraftig påverkan på vårt Gudsmöte
samt på det sätt varpå vi tänker och uppför oss

Därför bör vi fråga oss…
Om huruvida manlig dominans och kvinnligt underordnande
och att tala om Gud i ljuset av manlighet, i manliga termer
Verkligen är Guds intention
Eller en förvrängning till följd av manlig/kvinnlig över- underordning

För om…
Det är så att detta faktiskt är
en förvrängning och feltolkning gjord av människan

Så att…
Män och kvinnor är kallade att verka tillsammans
utan över- och underordning

Så hur…
Kan vi då namnge och prisa Gud
På sätt som är mindre ytligt, avgudadyrkande, blint beundrande
än vad som oftast blir fallet med det patriarkaliska språket
På ett sätt som är friare
Och ger mer rättvisa
Till den levande treenige Guden
Kärlekens själva urkälla.




Fri vers av Hawk
Läst 240 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-08-03 08:24



Bookmark and Share


  Grubbelmia
Denna text fick mig att fundera....

"Så hur…
Kan vi då namnge och prisa Gud
På sätt som är mindre ytligt, avgudadyrkande, blint beundrande"

Bra fråga. Svårt svar. Ska vår beundran kanske vara ordlös?

Tack och kram.
/Grubbelmia
2009-08-14

    ej medlem längre
Är det inte Jesus som bestämt att det är en manlig gud?

Det kanske finns en kvinnlig gud också, en gudmoder...
2009-08-03
  > Nästa text
< Föregående

Hawk
Hawk