Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I modernt språkbruk har ordet 'litania' breddats från tolkningen "bön, rop på hjälp" till att också betyda "klagosång". Texten upptäckte jag skriven med blyerts i ett bibliteksexemplar av Machiavelli's "Prinsen".


Litania

 

 

 

Stark är du som håller ut

ända till ditt liv är slut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av © anakreon VIP
Läst 241 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-09-23 22:52

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
för övrigt II
en fantasi stoppas förstås vid behov precis som man vanligen förr stoppade strumpor. Med nål och tråd, alternativt garn. Att fantasi skulle låta sig stoppas är dock en skröna som i vandringssägnens tecken bör låta sig sporras att inte alls stoppas.
2009-09-24

  lodjuret/seglare VIP
för övrigt är förstås texten en 'stöld' om än betraktad som ett lån då den inte helt kunnat fastställa eller ens nämna källan från vilken den är tagen, ehuru den är upphittad på en plats i en bok.
2009-09-24

  lodjuret/seglare VIP
Tristesser, liksom ordet 'förståelser'*, måste bägge dessa ses som en sort förut icke så förekommande ord och bör därför också betraktas som nyord och tas upp till förslag att få pressa sig in med höften före, i svenska akademiens ordlista. *ordet i fråga har förstås poeten bakom just innevarande kommentar nyligen myntat.
2009-09-24

  © anakreon VIP
Till Walborg:
Machiavelli diskuterar ju list, intriger och maktspel - månne var läsaren en person som såg sig drabbad av dylika tristesser?
Skribenten hade en vacker, lite snirklig handstil som skvallrade om folkskola och mogen ålder. Jag inbillar mig att det var en kvinna som skrev, en kvinna utsatt för orättvisor på sin arbetsplats, en kvinna som år ut och år in tvingats se mindre berättigade karlar passera henne uppåt i hierarkien, en kvinna vars lön var så oförskämt låg att hon, när hon köpte böcker, endast gjorde det i samband med födelsedagar och julfirande.
Hur stoppar man en fantasi?
Och varför?
Carl-Erik
2009-09-23

  walborg
Ja det låter ju inte så putslustigt att säga så till någon människa över huvudtaget.
2009-09-23
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP