Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bisarrt fenomen i ett extremt utvecklat land. Antalet obebodda bostäder nådde rekordmånga 9 miljoner


Bisarrt fenomen i ett extremt utvecklat land

 

Tokyo
Antalet lediga bostäder i Japan slog ett nytt rekord på 9 miljoner 2023, en ökning med 510 000 från den tidigare undersökningen 2018, mitt i stigande dödsfall bland äldre ensamhusägare.


Antalet obebodda hus den 1 oktober utgör 13,8 % av alla hus i landet, också det en rekordnivå. Det betyder att ungefär ett av sju hus är övergivet, enligt Japans inrikesministerium och kommunikation.

Ökningen av antalet vakanta bostäder kan hänföras till fall där fastigheter överges efter ensamstående äldres död eller flytt till vårdcentraler, medan personer som ärver fastigheter väljer att bo i mer bekväma områden, enligt departementet.


Den senaste siffran sätter mer press på centrala och lokala myndigheter att vidta åtgärder för att riva eller återanvända dessa obebodda fastigheter, eftersom att lämna dem i deras nuvarande skick kan öka risken för att byggnader kollapsar, vilket leder till en minskning av den allmänna säkerheten i respektive områden .

Antalet lediga bostäder i Japan har fördubblats
Det har gått långsamt med rivningen av sådana hus, bland annat på grund av svårigheten att identifiera deras rättmätiga ägare, uppger Agerpres.


Antalet lediga bostäder i Japan uppgick till 1,72 miljoner 1973, vilket motsvarar 5,5 % av det totala antalet bostäder. Siffran steg till 4,48 miljoner 1993 och har fördubblats under de senaste 30 åren, enligt uppgifter från ministeriet.

Av de 9 miljoner obebodda bostäderna är majoriteten, nämligen 4,43 miljoner, tillgängliga för uthyrning, med 330 000 till salu, medan antalet tomma sekundära bostäder, som fritidshus, ligger på 380 000, enligt uppgifterna. Situationen för de övriga 3,85 miljoner bostäderna är okänd.


Japans totala antal bostäder steg med 2,61 miljoner till 65,02 miljoner, enligt undersökningen, och ockuperade bostäder ökade med 2,03 miljoner till 55,65 miljoner, vilket återspeglar en ökning av antalet enmanshushåll, även om befolkningen minskar.

Bostadsundersökningen i Japan har genomförts vart femte år sedan 1948.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 17 gånger
Publicerad 2024-04-30 20:51



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP