Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Minkki

VIP icon
78 år Female icon


Dagbok

Dagbok - Mars 2014

« Tillbaka till dagböcker

Söndag den 9 Mars 2014

Villervalla

Villa Mylly intagen utan större villervalla, även om processen vida översteg mina egna resurser. Hjälp infann sig från olika håll vid rätta tidpunkter. Skönt att inte ha slitit ut vare sig vänner eller vänskap med för tunga bördor på några få personer.


Utanför fönstret ligger ett vänligt berg att betrakta. Det har burit snö och fjolårsgräs om vartannat, men i varje dräkt bär det tre torrfuror, några tallar, granar och buskar. Rätt utanför fönstret, vid bergets fot, växer sälg, nu redan med videkissor.När jag fotograferade dem såg jag något runt och trevligt bakom grenarna, tog fram kikaren för att pricka in årets första krokus - och fann att det var skruttiga fjolårsblad som hängde på sälgen, närmast liknade de sovande fladdermöss... Några veckors liv i stillhet återstår, sedan blir, om inte sinnet, så åtminstone kroppen mer klarsynt. 


En skön dygnsrytm har infunnit sig - eller tvingat sig på? Sju, åtta, tolv, sexton, tjugo och tjugotvå strukturerar dagtiden, däremellan någon mindre måltid. Ingen hunger, ändå inte aptitlös. Personvågen nickar instämmande. Det är lugnt, behärskat, utan bantningskur av något slag - sådana har jag aldrig varit bra på, inte heller på att räkna kalorier. Nu, däremot, går vikten sakta och stilla nedåt. Vännerna har fullt upp med sitt, samtal initieras bara av mig. En elev önskar hembesök, det blir väl i maj, då, när återflytten skett. Jag saknar min "trådtelefon" (så kallar vi i Finland de fasta telefonerna) som stängdes av vid utflytten för att inte öppnas på nytt.  Därmed väljer jag själv vilka ljud jag vill ha i mitt hem, från telefonsignal till radioprogram.


En gång i veckan BUU-klubben med ett avsnitt ur Muminserien. Om jag inte går via barnprogrammet på yles arena kommer avsnittet på finska, men i det svenska barnprogrammet blir det på äkta muminspråk.


I gårdagens språkprogram togs användningen av ordet "så" upp. Värt att studera, språket lever och vi blir alltmer talspråkiga också i skrift. Så det så ...


Vinden hugger in i träden, inte bara i trädtopparna. Gatorna är torra och rensopade. Inte desto mindre yr sanden omkring en där ute. Det är nästan så jag längtar efter lite regn ...


 


 efterskrift fem år senare:


när sedan kroppen blev mer klarsynt och jag med nya brillor på näsan tittade ut på berget med de tre torrfurorna stod där ju hela tio stolta skranglor på berget. Det var lite som att läsa Agatha Christie baklänges, den allra första deckaren jag läste som barn var hennes Tio små negerpojkar. 


 

2014

juli (1)
mars (1)

2013

maj (1)