Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Minkki

VIP icon
78 år Female icon


Dagbok

Dagbok - Maj 2013

« Tillbaka till dagböcker

Eeva Kilpi har kommit ut med en samling aforismer kallad Kuolinsiivous ~ dödsstädning, därav följande reflektioner (texten skrevs 2013, så Eeva Kilpi har förstås utkommit med nytt sedan dess.. )

Måndag den 6 Maj 2013

Eeva Kilpis senaste - om att städa (fundra)

 


Kuolinsiivous - dödsstädning är ett tvetydigt ord. Man kan städa sin omgivning till döds genom överdrivet städnit. Eller ta kål på de sina genom underdrivet nit. Man kan städa ut, för att bereda rum för döden. Eller städa in döden?


Det privata vill man ju inte belasta sina anhöriga med, att städa ut sitt gamla liv är rituellt. Lite så där som att julstäda, före och efter. Fast efter vår egen död är det inte mycket vi har att säga till om det vi lämnar efter oss.


Som bäst går jag igenom en mellanfas - källarlådor med mors efterlämnade, utrensade minnen. Intressant att se vad hon tyckte var lämpat för barnens ögon! Och hur hon sparat teckningar, skolhäften och annat plåtter... 


Samtidigt rensar jag också mitt eget material - minnen, texter, fotografier, och brorsbarnens teckningar. Ju längre jag kommer i processen, desto tydligare blir det att jag inte bara städar in min död utan i än högre grad mitt liv. Varje rensad hylldecimeter ger  livet rymd och glädje - och sommaren står för dörren, än en gång. Fint att få leva, helt enkelt.


 


 

2014

juli (1)
mars (1)

2013

maj (1)