Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in






Dagbok

Dagbok - September 2009

« Tillbaka till dagböcker

september 2009

Måndag den 7 September 2009

Tredje Brevet till en Troende Ateist (om sökandets villkor och hinder)

...
Varför frågar du? Om inte svaret är viktigt - varför fråga? Frågar du bara för skojs skull - för själva nöjet i att existera, för att höja sig över den "krälande massan" som någon sorts intellektuell superbia?

Självklart känner jag igen detta frågande (som hos Lagerkvist) men om man inte över huvud taget är intresserad av ett eventuellt svar (för det går ju inte att utesluta att det skulle kunna finnas ett svar) blir sökandet slappt och utan mening och vid minsta motstånd, kanske i form av aningen om ett (obekvämt) svar släpper man sökandet - som någon sorts (omvänt) intellektuellt hedersmord. Det blir en återvändsgränd.
Och dödläget släpper inte förrän man av av yttre eller inre omständigheter tvingats att ta upp sitt sökande igen - kanske lite längre (lite närmare?) den här gången - beroende på hur mycket barlast (fördomar, stolthet etc.) man kastat över bord längs färden...
"Det är svårt för den som rik att komma in i himmelriket. Det är lättare för en kamel.." och "Ni måste bli som barn..." etc.

...jag hoppas att du kan läsa detta på rätt avstånd - det kan kanske inneha någon relevans för ditt frågande... Men jag tycker att även denna fråga bör ställas. Frågan om frågan...

Här kommer något ännu mer "tendensiöst" som berör detta med sökande (ett Lewis-citat på min sida jag en gång hade på min sida):
"Kristen teologi och kvantfysik är båda svåra, komplicerade, ointressanta och frånstötande. När vi får insikt om verkligheten blir det en chock som drabbar våra drömmar om hur det borde vara. ---
Det kommer en dag då barnen som lekt inbrottstjuvar plötsligt tystnar: Var det där riktiga fotsteg i hallen? Det kommer en stund då människor som har lekt ... plötsligt stannar upp. Tänk om vi verkligen skulle finna...? Vi menade ju inte att det skulle gå så långt! Ännu värre, tänk om han skulle finna oss?
Det är ett slags Rubicon. Den ene kommer över, den andre gör det inte."

Du nämner "the unifying theory". Människor har i alla tider sökt denna teori, var det inte detta som alkemisterna egentligen var ute efter? Men handlar det inte allt om att behärska? Att plocka ner till småbitar - att förstå med avsikten att i sanning bli naturens herre. Kanske är det i själva verket att börja i fel ände. Innan man kan behärska måste man behärskas... Och varför ständigt detta fokus på just information? Tunnelseende!

Tack för ditt intresse! Du får gärna svara - men jag tycker inte att det är jätteviktigt - detta handlar ju först och främst om frågor vi måste ställa oss själva - men självklart är jag intresserad av att få nya synvinklar...





 

2009

september (1)