Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

2. Byn - tätt mellan husen, tätt mellan människor


En av de största skillnaderna mellan livet i Sverige och livet i Afrika är skillnaden i avstånd mellan människor. Både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Om jag tar det bokstavliga avståndet först, så levde människor verkligen tätt inpå varandra där. Det fanns inte mycket till privat utrymme, till privatliv. Tätt mellan husen och tätt mellan människor. Och det fanns i princip ingen som bodde ensam. Det fanns visserligen några unga “singlar” i byn som hade sina föräldrar på andra orter, men de bodde antingen inackorderade i något litet rum hos någon familj, eller också tillsammans med några kompisar.

En av de första kvällarna i byn blev vi svenskar hembjudna på fest till en av eleverna på skolan. Vi blev bjudna på middag vid ett långbord, och efter maten vidtog dans. En rejäl “bergssprängare” plockades fram, och snart dånade popmusiken ut från huset. Min första tanke var: “Men herregud så högt ljud, grannarna måste bli störda, och det är ju sent, vi väcker väl upp en massa barn nu! Snart kommer dom väl och klagar”. Det här var som sagt en av mina första kvällar i Afrika. Men vad som hände var att folk kom över och tittade in genom dörröppningen, och en hög nyfikna barn kom in i huset, och dansade snart glatt tillsammans med oss. Det var bara glada miner överallt, alla dansade med alla och det var en härlig stämning. Jag hade fått min första inblick i hur livet i en liten afrikansk by fungerar.

Som sagt, husen stod tätt, och det fanns inga som helst avgränsningar i form av häckar eller staket mellan dem. När man skulle gå någonstans i byn vande man sig snart vid att gå över folks små gårdsplaner lite hur som helst, precis som alla andra gjorde. I början kändes förstås lite ovant, som om man kom och inkränktade, men folk där såg det inte alls på det sättet.

Denna närhet mellan människor hänger ihop med att det individualistiska synsätt vi har i vår del av världen på många sätt är främmande i Afrika, speciellt på landsbygden. Där betyder gruppen, t ex släkten, nästan allt, och den enskilda individen underordnar sig gruppen. Man agerar framför allt i gruppens intresse, och inte i sitt eget. Familjerna är stora, och alla är beroende av varandra. Också bildigt talat lever alltså människorna tätt inpå varandra.

Vi svenskar fick också känna på att leva tätt inpå varandra och inte ha mycket till privatliv, under de tre månader vi bodde i byn. Vi bodde fjorton stycken i ett rum på ca 30 m2. Det enda man hade var en säng, och det var ca 30 centimeter mellan dem. Det som gav något lite avskildhet var myggnäten, som omhöljde varje säng. Men otroligt nog lyckades vi i stort sett hålla sams under vår tid där.

Jag vill dock inte ge en idealiserad bild av denna närhet mellan människor. Det finns alltid två sidor av samma sak. Visst fanns det otvivelaktigt en större gemenskapskänsla bland byborna än bland svenskar i allmänhet, och detta innebar säkert en viss trygghet. Hade man problem av något slag var det inte bara ens egen angelägenhet, utan alla kände till det, och kunde stödja och hjälpa till. Man hade ett socialt skyddsnät i ett samhälle utan offentlig välfärd. Å andra sidan var ju trycket på den enskilda individen att anpassa sig till gruppen stort, och det fanns inte mycket tolerans mot avvikare.

Jag slogs många gånger av hur mycket det sociala livet i byn påminde om hur det var här i landet förr i tiden, när Sverige också var ett fattigt land. Den sociala kontrollen, att släkten är viktigare än individen, att folk är trångbodda och ensamhushåll ovanliga, så var det här också för hundra år sedan. I grunden är vi inte så olika, afrikaner och svenskar. Fast samhället har förändrats så oerhört fort här att det nästan känns som att också ha rest tillbaka i tiden att resa till en afrikansk by.
Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 449 gånger
Publicerad 2007-03-26 19:10

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Krissie
Vilka kloka ord!
2007-04-22

  < Nästa text
< Föregående