Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Förord

 

Det här är min berättelse om min tid i Afrika. Första kapitlet, "Mitt Afrika - en kortversion" är lite fristående och kan läsas som en sammanfattning av hela berättelsen om man inte vill läsa hela. Det var den text jag skrev först - innan jag hade fått inspiration till att skriva fler och mer ingående texter.

Jag återger minnen från min tid i det lilla hörn av Afrika som heter Togo och ligger i Västafrika, inklämt som en smal korridor mellan Ghana och Benin. Landet har ca 6 miljoner invånare och hör till världens fattigaste. Men Togo har förskonats från svältkatastrofer och inbördeskrig, och aidsepidemin är inte så utbredd i Västafrika som i södra och östra Afrika. Jag bodde i det sydvästra hörnet, en bergig, grönskande, vacker trakt som ligger nära gränsen till Ghana.

Bilden av Afrika hos oss i den rika världen är ofta en bild av svält, sjukdomar och elände. Eller också är det en bild av exotiska djur på en savann: elefanter, giraffer lejon osv. Och båda dessa bilder är riktiga. Detta finns i Afrika. Men denna gigantiska världsdel har många länder, många folkslag, många kulturer, många olika naturtyper och klimat. Där finns t ex moderna storstäder. Forntida monument. Pingviner. Ja - det finns faktiskt pingviner i Afrika! Jag har själv sett dem, på min andra resa till Afrika, som gick till Sydafrika - ett totalt annorlunda land än Togo.

Men be vilken svensk som helst att blunda och tänka på Afrika, och fråga sedan vad de ser för sin inre syn - och inte kommer du att få höra att de ser skyskrapor eller pingviner.
Det är det jag menar när jag i första avsnittet beskriver platsen jag var på som "det riktiga Afrika".

Susanne Ljung Adriansson
April 2007
Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 424 gånger
Publicerad 2007-04-12 14:29

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Rasmus Canbäck
Håller på att skriva ut hela din berättelse om Afrika nu, ska bli riktigt spännande att läsa om dina upplevelser. Ska skriva en kommentar då jag läst allt!
2007-05-07

  < Nästa text