Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

6. Magi och häxkonster

 

Den största kulturchock jag upplevde under min tid i Afrika var när jag var med om en häxdoktors uppvisning, allt iscensatt för att försöka få fram den eller de skyldiga till en pengastöld som inträffade på skolan jag var på.

När en stöld inträffar är det naturliga, tycker vi som svenskar, att först fråga runt om någon vet något om det, och om det inte ger något, att polisanmäla. När stölden inträffade på skolan (det var pengar vi haft med oss från Sverige, 5.000 kr, en svindlande summa där i byn) kallade också rektorn och lokalkommittén, den lokala styrelsen, personer till förhör. Men inget kom fram. Ingen visste något, ingen erkände. Hela byn surrade av rykten. Vad gör då rektor? Sänder han bud efter polisen i närmsta stad? Nej, han sänder bud efter en häxdoktor i närmsta stad. Vi fick höra att han skulle utöva "chimie noire", ordagrant svart kemi, men närmast motsvarande svartkonst. Så här skrev jag om händelsen i min dagbok från den tiden:

Nu har man verkligen fått erfara att man befinner sig i en totalt främmande kultur. Igår ägde den otäcka svartkonstseansen rum. Vilken grej! Vi var alla chockade efteråt. De misstänkta fick sitta på golvet, och "häxdoktorn" hade något som såg ut som en helt vanligt kvast, som han gick omkring och liksom drog med längs halsen på dem samtidigt som han uttalde några ord. Så kom han till Adjoa, och det var något av det otäckaste jag varit med om när han drog kvasten över halsen på henne, och det såg ut som om kvasten fastnade där, och han slet och drog som om han tänkte dra av skallen från halsen. Jag ska aldrig glömma hennes skräckslagna blick och den otäcka stämning av masshysteri som utbröt. Folk började ropa och leva om. En del blev bestörta, andra började jubla.  

Vi i svenskgruppen blev upprörda över detta och tyckte synd om dem som fick utstå denna förödmjukande uppvisning. Dessutom var vi övertygade om de var oskyldiga och att häxdoktorn var en bluff. Det var de tjejer som bodde i vägg i vägg med oss som hade blivit utvalda att genomgå seansen, eftersom pengarna - av någon anledning - hade förvarats i deras rum. Det är klart att det såg illa ut för dem, men till saken hör att på skolan vistades just då också ett antal byggjobbare som höll på att bygga ett nytt elevhem. Och det var en del spring av dem inne hos tjejerna. Själva trodde vi aldrig att vare sig de tjejerna eller några andra elever eller byinvånare heller var skyldiga, utan vi misstänkte byggjobbarna. De kom nämligen utifrån, från huvudstaden, och skulle ju snart åka tillbaka igen. Som jag tidigare nämnt levde människor i byn tätt inpå varandra, och summan var svindlande stor för dem, den skulle väl motsvara en minst miljon för oss. Vem skulle kunna ha så mycket pengar utan att det märktes? De skulle bli avslöjade förr eller senare. Och vad skulle de göra för pengarna? Skulle någon plötsligt börja spendera en massa pengar skulle ju alla märka det. För vår teori om byggjobbarna talar också det faktum att stölden aldrig klarades upp. Men de blev aldrig officiellt misstänkta och behövde aldrig utsättas för häxdoktorn.

Det stod ju klart för rektorn och lokalkommittén att vi svenskar starkt ogillade spektaklet och var övertygade om tjejernas oskuld. Rektorn och en annan höjdare kom hem till oss och sade att de också hade svårt att tro att tjejerna var de skyldiga. Vi var oroliga för vad som skulle hända med dem, och rektorn lugnade oss och sade att inget ont skulle hända dem, och att polisen skulle kopplas in, något vi förstås hade tyckt skulle ha skett från början. Men det stod också klart att rektorn inte ångrade att han tog dit häxdoktorn. "Så här gör vi i Afrika" menade han.

Och fortsättningen på historien blev att tjejerna blev friade från misstankar (jag tror inte de vågade annat, på grund av oss), och en ny häxdoktor anlitades, för att få fram nya misstänkta. Den här använde en sorts spegelmagi (denna procedur gjorde han i avskildhet) där han hade fått fram en bild i en spegel av de skyldiga. Det var en kille och tjej på skolan. Men istället för att direkt konfrontera dem i förhör, så spelade han upp en ny show. Först gjorde han "kvastproceduren" på alla tjejer och sedan på alla killar. Kvasten fastnade på en tjej och en kille. Gissa vilka? Dem han hade sett i spegeln så klart! Det var ett rent spel för galleriet. Så här skrev jag i min dagbok:

Idag var det dags för en ny svartkonstseans. De tre tjejerna är ju friade från misstankar, så då måste man ju få fram en ny syndabock. Gubben dom hade idag hade ju redan "sett i en spegel" att Mause och Avi var skyldiga, så tillställningen nere hos bychefen idag var rena showen. Pratade med Komla, och han sa att de andra eleverna inte trodde att det var någon av de två, och inte någon av tjejerna förra gången heller. Däremot trodde de att tjuven hade gjort så att de personerna skulle bli utpekade som skyldiga, i stället för han själv. Att svartkonstgubbarna skulle kunna vara bluff och båg faller dem aldrig in.

De nya misstänkta blev förhörda, och jag tror att polisen till sist kopplades in, utan att kunna göra något. Det hade gått så pass lång tid, och inga bevis fanns. Det hela rann ut i sanden. Vi fick veta att hela proceduren med dessa häxdoktorer och seanser var för att kunna legitimera att ta folk till polisförhör. Det var alltså inte bara att låta polisen få fram misstänkta och sedan förhöra dem, utan för att vara "på den säkra sidan" skulle dessa personer först pekas ut i en seans.

I Västafrika, där jag ju var, är Voodookulten fortfarande levande. En konsekvens av detta var just det jag nyss har beskrivit. En annan sak var att man, i detta ganska slutna samhälle där människor lever tätt inpå varandra, inte ska skilja sig från mängden så att det sticker i ögonen på andra. En person som gör det kan bli föremål för avund och misstro, och rent av bli misstänkt för att utöva svart magi. Men tro inte att detta är något unikt för Afrika. Ta häxprocesserna här för några århundraden sedan. Ofta var det sådana som märkte ut sig på något sätt, som blev misstänkta för att vara häxor. De kanske hade kor som mjölkade bättre än grannens, kanske grannens kor rent av hade drabbats av sjukdom. Då var det förstås grannkvinnan som hade satt trolldom på dem och var en häxa!

Man kan också vända på resonemanget. Det brukar talas om "den kungliga svenska avundsjukan" och att Jantelagen råder i Sverige. Men det är inget specifikt för Sverige. Avundsjuka och missunnsamhet finns överallt. Det finns även i byar i Afrika, likaväl som på andra ställen med stark social kontroll. Att man tror att det är något fel på den som skiljer ut sig, och att det är något skumt med den personen. Om en person är för lyckosam är det säkert med hjälp av häxeri som den har blivit det. Det var den synen som låg bakom häxtron i Sverige och som fortfarande ligger bakom tron på svart magi i andra länder. Och även om vi har lämnat häxprocesserna bakom oss i Sverige så finns ju bakgrundsorsakerna till det kvar, alltså missunnsamhet och Jantelag.
Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 425 gånger
Publicerad 2007-04-12 14:37

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


  < Nästa text
< Föregående