Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

9. Afrika i mitt hjärta

Har man bott i en afrikansk by i tre månader, och så långt det är möjligt levt som en infödd och deltagit i det vardagliga livet med dess olika sysslor, och deltagit i fester och högtider och dansat som de infödda (nåja, nästan i alla fall) - har man gjort allt det, då har Afrika för alltid en särskild plats i ens hjärta.

Det jag tyckte bäst om i Afrika, och som jag saknar mest, är tveklöst musiken, sången och dansen. Det är väl ingenstans i världen där detta är så närvarande i människors liv som i Afrika. Det heter att afrikaner har rytmen i blodet, och det är inte så konstigt att det blir naturligt för dem att dansa när de från späd ålder sitter på mammans rygg och gungar med i rytmen när hon dansar. På bilden syns några dansande mammor.

Jag citerar Lord Harvey ur "African Survey": "Musiken ackompanjerar en afrikans alla aktiviteter från vaggen till graven ... för afrikanen är dansen ett informellt kommunikationsmedel, för man dansar i glädje, i sorg, i kärlek, i hat, i religionen eller bara för att fördriva tiden". Jag kan bara instämma. Ofta dansade man stående efter varandra i en ring. Vi svenskar deltog förstås också, och man kände sig stel och ovan i början, men man blev allt vanare allt eftersom tiden gick. Fast som de infödda lärde vi oss förstås aldrig dansa.

Jag har varit i Afrika en gång till, den gången i Sydafrika och Namibia, och det var en mycket kortare resa, men det var intressant att besöka en helt annan del av Afrika med annat klimat och annan kultur. Och jag skulle gärna lära känna ytterligare afrikanska länder. Men om jag fick välja vart jag skulle åka skulle jag nog ändå vilja återvända till de grönskande kullarna i det lilla hörn av Afrika som är "mitt".
Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 479 gånger
Publicerad 2007-04-12 14:39

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Rasmus Canbäck
Jag skrev ut hela din text. Blev 15 sidor allt som allt. Helt fantastisk läsning för att vara ärlig. Jag är glad att jag spenderade min tid som sjukling med att läsa denna text. Mina drömmar flyger iväg till Afrikas horn och möjligheter. Någonting som förvånar mig i din text är att du bara pratar om ett enda brott som begås. Jag antar att det är en av de svenska fördomarna mot Afrika att det skulle begås mer brott mot sådana människor som Jovo. Du skapar en bild av livet och kulturen där nere med lite ironiska infall av läraren. Mycket bra läsning!

Språket flyter på jättebra, några som missar möjligtvis (du har skrivit \"fok\" ett bar tillfällen iställen för \"folk\"). Fortsätt skriv om dina upplevelser!

/Rasmus
2007-05-07

  < Föregående