Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Greta Kapitel 10


Hon satte ned glaset med en duns. En tömd bägare symboliserar ingenting, tänkte Greta, bara min struptörst. Sen kan de lärda fundera på om den är halvfull eller halvtom. För mig existerar bara tömda bägare.

Det var onsdag eftermiddag och hon var lite småberusad. Inte mycket, bara sådär lagom salongs, hon hade tänkt sig bli mycket mer.

När hon hällde upp nästa öl och tittade på de vackra bubblorna, gick tankarna från skönhet till filosofi och hon kom att tänka på, namn.

Vilken betydelse har namnvalet för den personliga utvecklingen egentligen.

Säg till exempel att man döpt en pojke till Sam, vilket skulle vara ett kul och ganska tufft namn på en pojke tyckte Greta. Det fanns så många roliga associationer till namnet Sam. För att bara nämna några exempel fanns tacksam, förnöjsam, trivsam, samvaro, samlag, och det var bara en bråkdel. Det fanns en uppsjö av variationer. Han kunde använda ett nytt varje dag, allt efter humör. Det finns ju motsatser också, otacksam, plågsam, ledsam, vaksam, samhällsfara.

Sen finns det ju bibliska namn också, Adam, Eva, Abraham, Johannes. Vad fyller de för funktion för de som har dem. Eller tänker på det överhuvudtaget? Oftast passar namnen på de flesta, för att inte tala om smeknamn. Hon log. Konstigt hur det fungerar allt det där. Nu för tiden finns det ju så konstiga namn också.

Greta hade hört talas om en flicka som hette Saga, och när de frågade på dagis vilken hennes favoritsaga var, så hade hon svarat med sitt efternamn. Såklart. Barn är roliga. Hon tog en stor klunk öl och blundade. Lät tankarna rinna lika lätt genom hennes huvud.

Odödligheten har ingen färg och solen ingen skugga. Regnbågen drunknar när hundarna blundar.

Containern är fylld med gamla sopor, precis som gud, och jorden svävar runt i sitt eget kristallklara vattenglas, under den glittriga kappans foder på universums vagabond.

Hon öppnade snabbt ögonen igen och ruskade på huvudet. Konstiga tankar som kom ibland.

Det hade mörknat fort och skuggorna var längre och mörkare nu. Kanske hon borde tända en lampa, men det var så besvärligt att ta sig upp. Benet värkte illa idag. Hon skulle bara sitta en liten stund till. Återigen blundade Greta.
Övriga genrer av Hans w-art Westlund VIP
Läst 687 gånger
Publicerad 2008-02-23 09:26

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


jardan
Gretas filosofiska tankar som vanligt underbara att få följa!
2008-02-23

  < Nästa text
< Föregående