Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

TrollTörnTrappan

VIP icon
47 år Male icon från Göteborg


Böcker

Mystiska Museer, Märkliga Maskiner o Sällsamma Sporter

« Poeter.se alla böcker | « TrollTörnTrappan alla böcker | « Tillbaka till bokomslaget


 

(Sällsam Sport # 10)
DörrStängning

 
Ännu en spännande sport är dörrstängning. Den går till så att deltagarna letar upp så många öppna dörrar som möjligt, och omedelbart stänger dem. Den som har stängt flest dörrar under loppet av en timma vinner. Alla har varsin domare som springer med och räknar. Tävlingen sker mitt på gatan, i någon tämligen stor stad. Man får inte använda sitt eget hem eller bekantas boningar.

Den mest skickliga dörrstängaren får som pris öppna en port, i regel en slottsport. Sporten var mer av en sport från början, när knappt någon i staden visste att den fanns. Idag sker sällan samma konsekvenser, nu när varannan människa är medveten om hur någon plötsligt kan komma rusande och stänga deras dörr. Där man förr fick en spark i baken får man idag applåder på axlarna.

2010 anordnas VM i dörrstängning i Prag. Favorit är den inhemske Bohumil Klinka-Dverí [med en viss sorts accent över r:et, betyder Dörrhandtag]. Kritikerna undrar hur dörrarna skall räcka till. Arrangörerna lugnar med att införa en extra-regel: En dörr som redan har stängts av en tävlande kan anses som öppen för en annan tävlande. Dock bara efter att domaren har satt upp en lapp på dörren att den ska räknas som möjlig att stänga dubbla gånger (för att undvika förväxling med naturligt stängda dörrar). Den senare dörrstängaren måste då öppna dörren halvvägs och sedan stänga den igen, för att motsvara samma moment.

Många entusiaster som hunnit tröttna en smula på vanlig dörrstängning, vill också införa spegelvarianter. Dvs man monterar en hel spegel utanpå vissa stängda dörrar (naturligtvis i närheten av öppna dörrar) så det ser ut som om de stängda är öppna. Detta för att få en icke tillräckligt skärpt tävlande att förlora tid...

Vidare finns grupper som har specialiserat sig på att dokumentera all denna dörrstängning i musikaliskt syfte. Spännande slagverkskonserter spelas sedan upp i offentliga hissar under speciella festivaler. Ibland ingår filmsekvenser från verkliga scenförlopp, ofta minnesvärda bataljer där två eller fler dörrstängare försökt stänga samma dörr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Prosa av TrollTörnTrappan VIP
Läst 387 gånger
Publicerad 2010-08-08 19:52

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Catharina Edin VIP
Fan, vilken kul idé, och den håller ju!
Tror jag ska börja träna.
2010-08-10

  < Nästa text
< Föregående