Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

TrollTörnTrappan

VIP icon
47 år Male icon från Göteborg


Böcker

Mystiska Museer, Märkliga Maskiner o Sällsamma Sporter

« Poeter.se alla böcker | « TrollTörnTrappan alla böcker | « Tillbaka till bokomslaget


 

Mystiskt Museum nummer ??
Framtidernas Museum

 

 


Föreställ dig att din framtid kommer finnas konserverad! Föreställ dig hur din framtid finns kvar - i precis den form som du föreställer dig nu! Då har du fått en viss bild av Framtidernas Museum. I montrarna här återfinns Sveriges högst olika framtider. Samlade under ett klassiskt himlapäll med världens stjärnor på! Även vissa finska, iranska, kanadensiska och somaliska framtider finns bevarade. Somliga som bildspel! Och det mest fantastiska av allt är framtiderna redan har varit verkliga, fullt levande föreställningar.


Vi promenerar från framtid till framtid. Då och då stannar vi för att förfasas eller förtjusas, förintas eller förevigas. Enligt en del framtider skulle dethär museet (t ex) ej kunna existera. Så komplext då att det gör det! Redan de gamla grekerna sysslade på sina håll med framtiden. Ibland bestod den av eteriskt material, hos andra bestod den av idéer. Surreal-sufistiska strömningar vägrade sedermera att benämna framtiden som "den", emedan det skulle låsa fast föreställningen i alltför bestämda former. Huruvida motståndet mot sådana kom sig av att surreal-sufisterna ratade varenda idé om förutbestämbarhet eller att de blott ville undvika falska avbilder - detta och mycket mera slipper du grunna på på museet. Här är det själva förekomsterna av framtid som står på tapeten.


Långt före jordklotet var platt hade mänskliga varelser uppfattningen att framtiden var rund. På så vis skulle all framtid bli samma som nu - eller samma som då - oavsett var man befann sig. Döm själva hur väl det stämmer! Framtidernas Museum är sedan långt tillbaka berömt för att gå både runt och framåt. Vi promenerar från monter till monter och försöker montera ihop alla nya intryck - kanske till något vi redan hade klart för oss. Få har sett i mayakalendern vad som ska hända efter 2012, då när världen redan har gått under 2013. Spår i tolvfingertarmen hos utomjordingar visar emellertid att en helt oväntad typ av tidsuppfattning kommer att ta över. Våra föreställningar om denna tidsuppfattning finns möjligen redan någonstans, i ett helt annat framtida museum. Just före utgången får vi en glimt av det museet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Prosa av TrollTörnTrappan VIP
Läst 836 gånger
Utvald text Utvald text
Publicerad 2011-06-14 20:39

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Peter Matsa
Det museet skulle jag gärna besöka! I framtiden förstås. Tack för underhållande fantisofisk sommarläsning.
2011-06-30

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
:), härlig läsning..! Ja, fint skriftat..
2011-06-14

  < Nästa text
< Föregående