Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
  En Livsnjutares Betraktelser


En konstlad värld

"För många ter sig världen allt otydligare nu. Som en grynigt suddig stumfilm vars konturer smetats ut till ett fladdrande spöklikt ljus längs ut i de fransiga kanterna."

 

 

Under städernas neonupplysta glas och betong
irrar människorna omkring som vilsna skuggfigurer
i en konstgjord, fabriserad stressad och uppskruvad värld;
"Livet är kort!! Skynda fynda! Köp fort, få det gjort! Spela och vinn!
Tänk inte efter före! Köp evig ungdom! Köp evig skönhet!
Köp evig glädje! Köp din perfekta kropp! KÖP EVIG LYCKA!
Köp! Köp! KÖP! Har du inte råd så skaffa lån till dyra räntor. LEV idag och glöm att det finns en morgondag!!!" 

Varför människor väljer att tro att den eviga ungdomen finns i en burk ansiktskräm, i en onaturlig hårfärg eller i ett fysiskt ingrepp, varför de tror att glädjen sitter i en ny klänning, en ny väska, i ett par nya skor eller i en speciell jacka, varför de tror att lyckan finns på ett annat ställe än hemma, varför de väljer att tro att de kan spela på nätcasinon och vinna stora summor pengar och varför de inte inser att dyra kreditlån ska betalas tillbaka är frågor som bara de själva kan svara på. 

- * -

Finns det då ingen som kan stoppa denna Pengaslukande KULSPRUTEREKLAM av falsarier som vi matas med varenda vaken sekund? Precis Överallt. Om och om igen. Finns det ingen som kan stoppa denna KÖPHYSTERI av dyra och totalt onödiga (och ibland även farliga) produkter.

Jo, det finns det faktiskt. 
Du finns. Och Jag finns! Och tillsammans är vi jättemånga.
Det enda vi behöver göra är att stanna upp ett par sekunder och bestämma oss för att börja lyssna på oss själva och sätta våra egna behov främst..... Reflektera på om det vi håller på att jaga verkligen är det vi vill ha, eller om det är andra krafter som får oss att tro det.... Ifrågasätta vad vi håller på med.... Ställa oss frågor och lyssna på svaren....

Då tystnar sorlet från omgivningen. Den blir helt ointressant, för i tystnaden hörs vår egen sanning. Och ingenting blir mer viktigt än vad den säger oss. För inuti den finns vår sannaste kärna - vår själ. Och allt äkta föds ur dens behov. Och jag lovar dig, den behöver inga krämer eller nya kläder för att må bra. 
Det är just den rösten av vår egen sanning som reklam- och skönhetsindustrin är livrädda för att vi ska höra och därför försöker dränka oss i med all sitt konstlade, neonblinkande, oljudsframkallande, nedvärderande föraktfulla ljud och ljus. 

Det går inte att köpa glädje - den finns redan inuti dig.
Tänk på saker som gör dig glad, så finner du glädjen. 

Det går inte att köpa skönhet - den har du redan.
Skönhet kommer inifrån, precis som vänlighet och kärlek gör. 

Det går inte att köpa lycka - den skapar du själv.
En glad tanke åt gången.

Det är ytterst få som vinner stora summor pengar på spel. Men oändligt många fler som förlorar stora summor (som de inte har) och inte kan betala tillbaka istället. Det räcker väl med att se Lyxfällan en gång för att veta att i liknande situationer vill ingen hamna. Bästa sättet att få en stor summa pengar är och har alltid varit att spara ihop dem själv. Visst det tar lite längre tid, men varenda krona är din egen. Och vilken obeskrivlig känsla av förnöjsamhet och glädje det är när man nått målet med sitt sparande....

**************

Till slut;
Visst ska du köpa och unna dig saker du vill ha. Men dlåt det bli saker som förstärker den lycka du redan känner och som fördjupar den glädje du redan har inuti. 
I vårt hårda samhälle idag är det många som gör allt för att svika dig (fast de virar in det i positiva ordalag) - se till att inte du själv är en av dem. 

 

 

Evelyn Falk Möller
Prosa av Evelyn Falk Möller VIP
Läst 94 gånger
Publicerad 2022-01-22 12:05

* Spara bokmärke
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


  < Nästa text