Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Regnbågsskytte

På andra sidan Regnbågsallén några trappor upp sitter en man och tittar ut
Hans värld skimrar i ett spektra av färger, även en dag som denna
Vintergatorna ligger där nere frusna och blanka som glittrande galaxer
Bildar ett slingrande mönster, precis som fingerspår på en oemotståndlig hemmagjord gräddtårta, utan non och utan stop
Det är ensamt på toppen brukar man säga men ensam känner sig mannen aldrig för det finns alltid något att lägga ögonen på, något som händer. Ingenting är för litet eller för stort för att han inte ska se det. Ingenting undgår hans skarpa men milda blick som rymmer så mycket kärlek.
Ibland suckar han litet bekymrat och till och med gråter. När han suckar rasslar trädkronorna och hans gråt faller i spridda skurar eller i rejäla doser beroende på hur stor lessenheten är. Hans vrede förvandlar de milda ögonen till svarta hål och luften liksom elektrificieras runt honom.
En sådan dag är inte idag. Luften är hög och kärnfrisk och sikten är ovanligt klar, myggfri, smygfri och smogfri. Mannen ler och vickar belåtet på vristerna samtidigt som han sätter sig bekvämt tillrätta och lutar sig bakåt i det fluffiga. Om han hade behov av att sova vore det läge att göra det nu, fast mannen sover aldrig.

Något eller någon fångar plötsligt hans intresse. Nyfiket zoomar han in andra sidan av regnbågsallén några våningar ned. Tellulisten som sitter, ovetandes om den på högre höjders blickar, blickar in i det fyrkantiga intet, eller alltet, eller inget av det eller något med IT i. Eterskänkt visdom.
Den höge skrockar gott eller egentligen tänker han nog att det är en alltför livstidsnallande sysselsättning, folk sitter uppkopplade i stället för att vara inkopplade eller påkopplade eller ihopkopplade medan livet rinner i från dem. Ryck ur sladdarna för gott, du behöver ingen respirator, andas själv och titta inåt i stället! Träden böjer sig lätt i vinddraget som hans suck skapar. Han spänner sin regnbåge och skickar iväg några handkramade snöbollar som pricksäkert landar på fönsterglas på bottenvåningen

Tellulistens ögon stirrar som hypnotiserad in i informationsflödet, så mycket information, så mycket onödigt vetande. Men beroendeframkallande. En drog som smyger sig in via ögonen och hjärnan. Hon rycker plötsligt till när något slår emot det finska treglasfönstret. Snöstjärnor åker lekfullt rutchkana nedför rutan och ritar blöta spår på glaset. Ännu en halvsmält boll dimper ned, som ivägslungade från ovan.
Underligt, tänker hon och bligar uteuppåt. Under, tänker han som fick hennes uppmärksamhet.

Han laddar återigen sin flerfärgade båge, laddar den med insikt som han insiktar just på henne, varelsen, förälskelsen, som nu klivit ut i det vita landskapet. Första laddningen träffar i samma andetag som hon vaknar upp ur sin trans och ser allt det vackra. Årstidernas växlingar som hon missat, den enda växeln hon hade gick ju på högvarv.

Förnöjsamt lutar han sig bekvämt tillbaka i det fluffiga och ser på när Hon ängelflaxar lekfullt i det kalla, vita som omsluter hennes kropp. Äntligen kan hon andas.


Fri vers (Fri form) av prima donna VIP
Läst 1875 gånger och applåderad av 17 personer
Utvald text
Publicerad 2009-10-22 23:51Bookmark and Share


    Heidi med Pennan i handen
Väldigt vacker, skön och humoristisk observation av vår tid! Orden så följsamma. Tack
2021-09-01

  Mangal VIP
Oemotståndlig titel. Och härlig läsning!
2016-11-07

    ej medlem längre
Vilken härlig text!! Lekfull, allvarlig och berörande.
De här meningarna är så bra och fantasifulla.
"Vintergatorna ligger där nere frusna och blanka som glittrande galaxer
Bildar ett slingrande mönster, precis som fingerspår på en oemotståndlig hemmagjord gräddtårta, utan non och utan stop"


2016-11-05

  Nanna X
En underbar saga. Känns så tryggt att veta att han sitter där, regnbågsmannen, och vakar över oss alla.
2016-11-05

  Ulf D VIP
Där bortom Regnbågsallén och gatunamnen från förr kommer upp där i kvarteren runt Porsön. "Eterskänkt visdom. " en formulering att klura på en text att återkomma till, och aldrig bli klar med. Bra!!!
2016-11-04

  TrollTörnTrappan VIP
Vid min gud! Om man kunde vara andlös, så är det vad jag är här!

Nu ser jag att du inte enbart är ordmakerska, utan en riktig sagosmiderska också!! Science fiction, filosofisk psykologi o rolig poesi i ett enda snömoln...

Föreställer mig att den här historien nästan handlar om mig :-)
2009-10-23
  > Nästa text
< Föregående

prima donna VIP