Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sonett i julens svarta tid


Här sjunker köld i ensligt murad lya
förbi är dagens tänkta väg mot natt
och svunnen skymning lyfter lätt sin hatt
att artigt fånga horans sista spya

- den gråt som ännu olöst nått ifatt
ett öga utan tanke att förnya
en sorg, ett ord i ensamhet, det nya
förbundet som i sanning kallas makt

Advent, ett ljus, och hånet ler mot månen
en stilla natt, och barn med tindrat flin
när glaset höjs och tomten ropar skål

Ett moln, ett skägg, och gud som ler, den fånen
mot fylleslag och ledsna rädda glin
här sjunker köld, förtvivlans djupa mål








Bunden vers (Sonett) av halmstrå
Läst 340 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-12-11 20:33



Bookmark and Share


  Monika A Mirsch VIP
bokmärker för julaftonstimman
2009-12-18

  vera gade VIP
"när glaset höjs och tomten ropar skål"! en glögg, en snaps till sillen, en julöl-och en till- en till! "mot fylleslag och ledsna rädda glin" -förtvivlans djupa mål"!
Beskriver skarpt och osentimentalt en ack så vanlig julgemenskap..
2009-12-18

  korpfjäder
Kan bara hålla med Papillon, du behandlar sonetten som vore den talspråk - men vilket oerhört vackert talspråk!
2009-12-12

  Nanna X
så svart och skicklig. hoppas den vinner.
2009-12-12

    papillon
Jag blir så himla lycklig över hur du tar sonetten, detta så förfinade versmått, i nacken och tvingar den att dansa efter din pipa - och med din språkliga skicklighet får du till rader som är fullständigt obetalbara -
"att artigt fånga horans sista spya" -
oh, my Lord - applåder!
2009-12-11
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå