Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
- en hård vinter


1939 SNÖBOLLSKRIG - Göteborg

Busarna från Gårda kom över Mölndalsån krypande uppför Överråsbergets södersida för att möta ungarna från Lunden som tykade sig. De möttes på gärdet utanför vårt hus på Skogshyddegatan - det var hennes odlingsmark, "Gumman i skogen"s, som bodde i Skogshyddan.
Kramsnön låg metertjock och vi barn hade naturligtvis byggt en snögrotta. Vi visste att den var utsatt för hot. Vi hade rullat kämpestora snöbollar och byggt en igloo, som vi tätade noga. Runt om byggde vi en manshög mur. På kvällen pytsade vi över vatten, som i den stränga nattkylan frös till ett pansar av is. Denna utmärkta befästning förstärktes med ordentliga lager av snöbollar. Vi byggde två dekorativa snöbollslyktor med stearinljusstumpar som belysning, även inne i grottan blev det varmt och skönt .
Slaget stod på eftermiddagen. - vi hade barrikaderat ingången med våra bobkälkar och skidor.
När de två fientliga lagen såg vår styrka lämnade de oss ifred och ägnade sig åt att puckla på varandra - isiga grusbemängda snöbollar var legio.

När mörkret lagt sig lyste de röda blodstänken över den vita snön på valplatsen.








Prosa av vera gade VIP
Läst 362 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2010-02-23 11:04

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Inte så mycket nostalgi som en minimerad bild av krigsåret 1939 - Polen 1 september!
2010-02-24

  Monika A Mirsch VIP
känner doften av våta yllevantar, snoriga näsor, hästskit i snön och minns Helsingfors, bakgatan och gården mellan stenmurarna, fyra skitiga innergårdar med skränande ungar och året var 1947 - vi byggde såsom ni, vi hällde vatten på snökojan, den djupa med vindlande gångar och den blev till järnis - och krigen var hårda, skoningslösa - alla tog ut sin seger - näsor blödde - gårdskarlar skränade och det var ohyggligt mörkt - det vita som det ser ut i dag, visste vi iingenting om - nostalgin ack vilka underbara färger och dofter sprider sig över barndomens trakasserier!
2010-02-23
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP