Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

 

Resultatet av en onddröm




Plogen och fåran



Jag står i adamsdräkten på en åker

med ansiktet belyst av morgonsolen

med daggdroppar som pryder nattviolen.

Trots detta känner jag mig medioker. 
 

Bakom mig finns i jorden blott en fåra.

som vinglar som en drucken, fram och åter.

En syn som gör att jag i drömmen gråter.

Mitt levnads spår förmådde blott att såra.


Jag såg i spåret varje oläst läxa

varenda uppgift som jag slarvat undan

och stod där sorgset ensam i begrundan 

över förmågor jag  ej låtit växa.


Där såg jag skilsmässa som enda vägen

ur ett av otro präglat parförhållande

där jag, för all del, ej såg mig som vållande

men jag var heller inte särskilt angelägen.

 
I nästa felskär såg jag de krumbukter 

som sinnet lätt leds in i när som barnen

har vandrat vilse uti grottekvarnen

och smakat samhällets förbjudna frukter.


Jag följde fårans grymma spår med blicken

vartenda steg var otäckt klart markerat

och aldrig nånsin tycktes jag briljerat
 
mitt synfält upptog blott de usla tricken. 


 
Inför vår levnadsfåra stå vi nakna

och ser vår plogbills spår med stor förfäran

ty den kan aldrig ändras på begäran.

Måhända är det tid just nu att vakna?

 
Ty annars nalkas kanske snart den dag

då du står lika efterklok som jag.

 

 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 899 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2010-03-08 16:49

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Sommarnattsljus
Snyggt hopsnickrat rim med fin symbolik och ett ack så tänkvärt innehåll. Tack!
2010-04-22

  walborg
En välskriven återblick och reflektion som just drömmen presenterar så avklätt och obarmhärtigt.
2010-03-08

  Bodil Sandberg VIP
Jag läser och njuter i allra högsta grader dessa rader..faan rent ut sagt så bra!!
2010-03-08

  lodjuret/seglare VIP
nionde raden nerifrån
(vartenda steg) där du skrivit
'varenda steg'
annars förunderligt väl hoptotat
av hedersmannen du...
2010-03-08

  grodsaker
även gamla liknelser får lov att växa
jag tycker om din berättelse i versmått och livsrim
2010-03-08

  Trädflickan
Tänker på Bo Setterlinds "Döden tänker jag mig så"
Tycker mycket om den dikten. Den här är också fin
2010-03-08
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP