Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur brev till Björn..


Apropå hundar

Läste ngt intressant i boken Symboler - om hunden. Att alla religioner/kulturer hade den som en positiv symbol- utom: sumerer/semiter- där var den oren (tillsammans med skorpionen och ormen)- sedan semitisk- judisk- islamisk. MEN - inom islam var hunden accepterad som väktare! Alltså en hund som vaktar är inte oren - en rondellhund (ersättning för Hekate och Hermes i korsvägarna-) är alltså inte oren utan uttryck för en vägledare och väktare - inget fel att associera den med Mohammed alltså!!! En vägledare i livets rondell!
Vad säger du om den slutledningen?




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 210 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2010-03-16 18:56

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Första Rondellhunden (egentligen en Gatukorsningshund) utfördes i Linköping 2006 av Stina Opitz
2010-03-19

  Christer Eriksson
rondellhunden var en liten meningslöshet i konstvärlden som om den gjorts av en kvinna hade idiotförklarats likt konstfackseleven. muhammed får inte avbildas, däri ligger problemet sedan är det naturligtvis ett än större problem att det fortfarande finns grupper som är så troende att de kan rättfärdiga mord för hötorgsrondellhundkonst eller för att jesus är fotograferad i homoerotiska positioner..
2010-03-17

    Music mind VIP
Hund används ofta i dåliga sammanhang inom japanskan, så även i svenskan och engelskan. I japanskan finns det så många gamla uttryck om hund som betyder dåliga saker, men å andra sidan finns det ungefär 100 gudar i Japan så...
2010-03-17

  Lavinia Röd
Kanske hade det gått om det inte var så att Mohammed som sagt inte får avbildas. Om vi satte Jesus huvud på en hund så skulle nog många uppleva det som upprörande trots att vi är ett land som är ganska hundkära?
2010-03-17

  stenen/ Yv Ericsson
jo visst borde det kunna vara så enkelt.
men så är det ju inte.
vi måste acceptera oliktänkande. det verkar så svårt att förstå av många.
på en jord med så många människor, kan vi inte tro att alla skall ha samma tankebanor. det vore dumdristigt.
men bra fundering.tack.
2010-03-17

  Carola Zettergren
Fantastiskt!!!!!:)
2010-03-17

  Monika A Mirsch VIP
svårt är det: symboler, associationer är bokstäver, suck; en bild är en bild är en bild, pust
2010-03-17

    papillon
Det här är något som jag totalmissat - fascinerande!
2010-03-16

    ej medlem längre
Skulle kunnat fungera - men problemet är väl att Muhammed inte får avbildas ... vare sig som hund eller något annat ...
2010-03-16
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP