Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Texten är skriven för att förmedla det som mina äldsta döttrar skulle vilja få fram, men ofta inte kan pga av deras sociala funktionshinder. Samtidigt tror jag att många kan känna igen sig i detta.




Å flickornas vägnar

 

När jag får negativ kritik, så reagerar jag instinktivt med ilska. Om jag lämnas ifred så får jag chansen att smälta vad som sagts och se om det är något jag tycker är berättigat i den kritik jag fått. Att då få ny kritik pga av att jag spontant reagerar som jag gör, får effekten att jag blir mindre benägen att ta till mig det som sagts. Du skulle lika gärna kunna säga åt mig att inte andas. Du ber mig styra något jag inte kan styra. Budskapet blir: du ska inte känna, eller: du får inte visa vad du känner. Och innan vi vet vad som hänt så står du där och anklagar mig för att inte ge någon respons alls fast inget sätt att reagera verkar ju duga. Vad jag än gör så blir det fel.

Jag ber dig: backa. Håll dig på din planhalva, ta hand om det du kan styra över: dina egna känslor, tankar och behov och hur du förhåller dig till dem, dina intentioner och handlingar.

Ilskan i min reaktion över negativ kritik har sitt ursprung i en känsla av att bli angripen och mitt sätt att reagera är en urgammal respons: kämpa eller fly. Det är egentligen ganska ointressant att gräva i huruvida det är en nedärvd eller socialt inlärd reaktion. Jag reagerar för att jag upplever att min trygghet och integritet hotas och jag har stort behov av båda.

Jag ber dig att fortsätta kritisera mig när det är relevant. Jag ber dig överse med min initiala reaktion. Jag ber dig att ge mig några dagar till en vecka att smälta det du sagt, sedan kommer kanske jag själv ta upp det, eller så kan du ta upp det. Får jag taggarna utåt igen, låt mig vara igen. Ibland kan det ta mig lång tid att ta till mig något nytt, mycket längre tid än vad de flesta ”normala” verkar kunna förstå, som månader eller år. Förändringar är svåra. Om du slutar att försöka förändra mig och börjar försöka förändra dig själv kommer du att upptäcka hur svårt det är.

 

 

 




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Åsa Pyke
Läst 426 gånger och applåderad av 5 personer
Utvald text
Publicerad 2010-04-07 13:18



Bookmark and Share


  Carola Zettergren
Jepp, så sant, bra att du skriver om detta, för mig och för dina döttrar är det försbaskat märkligt och frustrerande att det ska vara så förbaskat svårt att respektera ALLA människors integritet! Som sagt , man kan undra vem som har funktionshinder egentligen...att respektera varandra är själva grundstenen i alla fungerande relationer!
2010-04-09

  Akke
Tack!
2010-04-09

  Catharina Edin VIP
Hon vet vad hon vill och begär, och kan säga det, och skriva det; hon är ju duktig.
2010-04-07

  Lavinia Röd
Så talar en insiktsfull människa. En person som är tydlig och tar ansvar för sina behov och beteenden. Vackert skrivet!
2010-04-07
  > Nästa text
< Föregående

Åsa Pyke
Åsa Pyke