Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag är hos pensionärerna nu

 

 

 

Ja, jag är med pensionärer denna sommar

Jag har insett att möten med människor, är något som är viktigt. Ja, jag har alltid tyckt om att vara med människor. Men under min vandring på jorden har jag hela tiden gått i klinch med såkallade maktmänniskor på olika positioner i samhället. Men nu har jag tack vare en handläggare på arbetsförmedlingen kunnat välja att vara på en kolonilott.

Kolonilotten drivs av en ideell förening bestående av pensionärer. Det finns nog minst ett 80- tal trädgårdar på kolonilotten. Det är som ett litet samhälle, med allt vad det innebär. Min uppgift där är att ta sköta det allmänna området, som består av gräsmattan bakom föreningshuset och alla grusgångarna mellan stugorna.

Där klipper jag gräset och planterar blommor I rabatterna. Ja, och så använder jag en motoriserad trimmer för att trimma bort lite gräs I randen på rabatterna. Jag har aldrig sett en sådan motoriserad trimmer förut. För att använda den måste jag ha hjälm och ansiktsskydd samt speciellt oömma kängor. Ja, för det kan ju sprätta upp någon sten och träffa dina ögon, sade en pensionerad handledare till mig. Men för mig känns det som jag gått i krig mot en del av det gröna på denna jord.

Jag har gått om pensionerade handledare, hela fyra stycken. Alla är olika varandra. Åke, till exempel är liten och tjock, men verkar ha hjärtat på rätta stället. För han påminner mig hela tiden att ta på mig ansiktsskyddet då jag trimmar delar av rabatterna och gräsmattan med den. Det är inte bara han, som har hjärtat på rätta stället, utan det har även de tre andra handledarna.

Ibland då jag tagit en rast från gräsklippningen, kan jag iaktta fåglarnas flykt längst med himlen. Så, ibland kan jag bli helt fascinerad av en humlas närgångna tur som råkade infalla strax i min närhet. Det är då jag inser livet är till för att levas.

 Mest tycker jag om att påta med endast en hacka och ta bort ogräs med den, på grusgångarna som leder runt och mellan stugorna på området. En gång träffade jag en lustig äldre herre med en stor Schäfer, han hade på sig en rosa t-shirt och lila mysbyxor som hängde på trekvart över hans ändalykt. Runt ett köttigt ansikte växte så ett tovigt skägg. Vi kom i samspråk.

Han sade bland annat att han studerat bibeln ingående och att den förutser Mammons undergång. Sedan fick jag veta av en handledare, som såg mig i samspråk, att denne figuren förut var en ansedd kriminalare, men att denne nu efter pensionen, blivit lite knäpp. Eller som en annan handledare, som är mer den machoartade pensionären uttryckte det ”han tänker alldeles för mycket, vilket inte är nyttigt.””Ojdå,” svarade jag, ”Han som verkar intressant att prata med.”

 Ibland när jag går där med min hacka, kan jag träffa på äldre tanter som vill prata lite. En gång var det en tant som sade ” Hoppsan, så ogräset ryker” Jag svarade  ”Ifall du rör vid en blomma på dagen, darrar sedan stjärnorna på natten”  Hon tittade lite undrande på mig, och sedan låg hon ett bedårande leende. Sedan gick hon med nätta steg bort och skrattade för sig själv.

 Sedan fick jag order av en av mina handledare att på en del av ett allmänt område på lotten, att såga ned alla kala buskar. På frågan av en äldre kvinnlig pensionär som råkat gå förbi och klagar över att den allmänna marken på kolonilotten förvandlats till ett kalhygge. Svarar jag att jag endast lyder order från kolonilottens ordförande, som velat ha det så."Är det så", svarar den äldre kvinnan så. Javisst" svarar jag och rycker ut en vilsen del av en buske som trotsat mina tidigare åtgärder.

När jag går där med min hacka, tänker jag på hur olika människor åldras. Men jag försöker inte att dömma någon, där jag går med min hacka och påtar i gruset. Den äldre kvinnan som är ordförande för föreningen som driver kolonilotten, säger att hon inte vill prata om krämpor och sjukdomar med det andra pensionärerna där. Hon och jag har fått en bra kontakt. Jag inser mer och mer att det är en konst att bli gammal och att det är upp till var och en av oss hur vi gestaltar vårt åldrande. Då jag är en del samhället så vill jag att öka möjligheterna till att kunna bistå med det jag kan till det som är gamla.

Det är därför jag finns där på kolonilotten bland dem

 

 

 




Prosa (Novell) av Mr Lindemann VIP
Läst 977 gånger och applåderad av 52 personer
Publicerad 2010-06-13 20:46

Författaren Mr Lindemann gick bort 2012. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Peter G VIP
skön text om vardagliga saker och med en tankeställare. hur förhåller vi oss till de äldre i samhället? får de det utrymme och den respekt de förtjänar. hur vill vi bli sedda och behandlade när vi själva blir gamla?
sen är det ju en bedömningsfråga, när är man gammal? är man gammal bara för att man är pensionär?
Jag tror gränserna är högst subjektiva och ganska flytande.
2010-10-15

  yta
Så respektfull och vacker text.
2010-09-03

  Ordregnspoeten
Jo då det är säkerligen en svår konst för vissa att bli gamla, d v s inse att de måste sluta med vissa saker och prioritera andra. Om vi kunde mera som du inse betydelsen av att umgås över generationsgränser så skulle detta med åldrande bli lite lättare tror jag. Det vill säga att vi upptäcker att det går att åldras på olika sätt.
2010-08-16

  Michaela Dutius
Det är ingen konst att BLi gammal Lindemann - det liksom går av sig självt - men jag tror som du - att det är en konst att vara det.

Tack för en text som gav många tankar
2010-07-27

  Dr Jimmy Johansson The 777
Klorofylliskt ansad textur där den sköne skriftörens bevingade anslag göder oss konfettirör till den milda grad att vi i egen samklang saluterar jordens alla kolonilotter.
2010-07-21

  jörgen g
Mycket trevlig text!
2010-07-19

  En strimma av guld
Vilken härlig text och så kul att läsa om alla de koloniägarna och om deras tillvaro och din. Tack.
2010-07-14

  walborg
Tack för denna fina text om väsentligheter.
2010-07-09

  aol
verkligen en mysig praktik, ryms det en till,
en levande fin berättelse,
2010-07-09

  Anita Hanssen
Levande beskrivning som fyller en med lugn glädje,
Meningen: "Jag inser mer och mer att det är en konst att bli gammal och att det är upp till var och en av oss hur vi gestaltar vårt åldrande."
är en klar favorit!
Tack för en fin läsupplevelse
2010-07-08

  Gisela Nordell
Din text förmedlar en varm medkänsla.Tänk så glada de må vara att ha dig där!”Ifall du rör vid en blomma på dagen, darrar sedan stjärnorna på natten” , så talar en Lindemann.
Texten öppnar hjärtat för livet, det lilla i det stora och det stora att göra det lilla.Det stora i att vara en enkel människa förunderlig i närvaro och så gudomlig i att se en annan, beröra någon annan som du så fint gör i denna novell.
2010-07-05

  lodjuret/seglare VIP
bokmärkes för läsning efter fotbollsve-em
2010-06-29

  mariasan
Mycket trevlig läsning, hade oxå trivts där!

Läste en bok igår där det stod så här på en sida: "Tänk om det är så att inga möten mellan människor är tillfälliga. Tänk om det är så att varje människa jag möter är utsänd!"

Det är en häftig tanke att tänka på när man möter en ny människa.
2010-06-24

  Bodil Sandberg
Ja jag säger bara det jag också så välskrivet och som oftast i dina texter flikas här in små dråpliga saker och tingestar
helt underbart mysigt och bra skriftat kära Lindemannen!!
2010-06-21

  Blåbäret
låter levande och härligt på flera sätt
hoppas du får en skön sommar :)
2010-06-15

  Monica Ullmark/Cickan VIP
Det låter som du har det bra hos pensionärerna:). Vad glad jag bir av att läsa din novell.
2010-06-14

  Bibbi VIP
Är benägen att hålla med Annie Larsson
2010-06-14

  Eva Langrath VIP
Tack för en välskriven text som får tankarna att vandra omkring hur vi människor tacklar livet och åldrandet på många olika sätt.
2010-06-14

  Carola Bouvin
Att få dela dagen med de äldre samt dona i rabatter är inte att underskatta, livserfarenheten de äldre bär på är en gåva att få ta del av och att få påta i trädgårdar och vara ute denna årstid är guld värd, Tack för fin berättelse om dina dagar tillsammans med pensionärerna.
2010-06-14

    ej medlem längre
Fint skrivet, förstår du trivs har jobbat på ålderdomshem själv... vad mycket de gamla har att berätta...man kunde sitta i timmar om man hade tid...
2010-06-14

  LassO
jag känner igen det du skriver, jag jobbade som vaktmästare på ett pensinärshem en sommar.
2010-06-14

  Annie b'larsson VIP
Ett väldigt klokt val av var man vill tillbringa sin sommar. Så mycket rikedom som finns hos de gamla. Dessa människor som har levat så länge och blivit rynkiga och rangliga och därför i vårt knäppa moderna samhälle. inte räknas lika mycket som de yngre.
vilket misstag, vilken idioti. Bland samer, indianer och andra kulturfolk, betraktas de äldre som de viktigaste i samhället; till dem går man och frågar om råd.
2010-06-13

  Malin Ringdahl
aha! Det är där du håller hus...:)
2010-06-13

  aol
tack för din fina brättelse som är så sann,
2010-06-13

    tehdog
bokmärker. Du leder mig genom labyrinten på ett förtjänstfullt sätt, och jag darrar så lätt med ögonbrynen lite här och var.

Det tycker jag om.
2010-06-13

  lycksele
Pensionärer och små barn.
Där hittar du de som har tid .. att prata och se dej.
Jag har nästan aldrig ångrat att jag stannat och talat med gamla människor eller med små barn.
Nu är jag ju ganska gammal själv (59).

Generationen emellan, som är fullt uppe i kärriär, familj, barn och har agendan full, till och med på semestern, dom är ett sorgligt kapitel. Dom har ändan så full att dom knappt hinner sova eller vet vad dom heter.
2010-06-13

  Peter Matsa
Dina handledare är avundsvärda på alla sätt och vis. Tack för god berättelse.
2010-06-13

    J. Herward
låter som en fristad :)
2010-06-13

  Maria T
Jag följer med dig på en
rundvandring bland de
gamla och ditt arbete på
kolonilotten.
Trevligt.
2010-06-13

  thyra
En rar historia att ta del av! Bra skriven, jag ser de gamla raringarna framför mig :)
2010-06-13

  Ingela Svenson VIP
En fin betraktelse över livets villkor och åldrandet
2010-06-13
  > Nästa text
< Föregående

Mr Lindemann
Mr Lindemann VIP