Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Dagens Lindemann X

 

Ja, ibland känner man att livet går på rutin. Har du också som jag kännt att  du följer det  givna mönstret för hur dagen skall bli och sedan går du in i lunket som gör dagen. Man splitttras upp av allehanda ting och olika stimulin som radion, datorn och vad som sades i nyhetena på teven, för att inte glömma det senaste sms man fick så. Sedan ringer mobilen.

Det är då den grå vardagen smyger sig på en likt ett grått täcke.

Tristessen över att livet är förutsägbart och inte sådär färgstarkt som man trodde det skulle vara. På arbetet gör man så det vanliga arbetet, tänker på något annat under tiden, för det där arbetet har blivit trist och långrandigt. Sedan att ta sig från jobbet, blir även det nervpåfrestande, under tiden du tar dig från arbetet, tänker du istället på hur din kommande helg skall te sig.

Sedan under helgen så blev det inte som du hade föreställt dig det. Ja, jag kommer då att tänka på vad en Rabbi sade, när jag frågade honom varför han trots all sina olika uppdrag kunde verka så avspänd. Han sade då:
"När jag står, så står jag;
 när jag jag går, så går jag;
 när jag sitter, så sitter jag;
 när jag äter, så äter jag;
 när jag pratar så pratar jag..."
 
Men då sade jag till honom:
"Men det gör jag också? Men vad gör du förutom det?"

Han blickade lugnt på mig, lite trött verkade det som, sedan sade han igen:

"När jag står, så står jag;
 när jag jag går, så går jag;
 när jag sitter, så sitter jag;
 när jag äter, så äter jag;
 när jag pratar så pratar jag..."

"Men", vidhöll jag, "det gör jag ju också!"

Men rabbinen sade då: "Nej,
när du sitter, då står du redan;
när du står, då går du redan;
när du går, då är du redan framme vid målet"

Ja, så kan det vara med många av oss, vi är hela tiden på väg, upptäcker inte det fina med våran färd, för i tanken är vi redan framme vid målet. Vi gör inte helhjärtat varje enskild sak i vardagen, utan är splittrade i ögonblicket i det vi gör, därför att vi inte kan vara i stillhet i varje sak som vi gör. Det är det meditationen försöker bibringa oss, att göra varje sak meditativt och i stillhet. Dett gäller alltså inte bara då vi ligger där och mediterar på en meditationsmatta på golvet.


 

 

 

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av Mr Lindemann VIP
Läst 750 gånger och applåderad av 31 personer
Publicerad 2010-07-30 15:54

Författaren Mr Lindemann gick bort 2012. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.Bookmark and Share


  Nina Nightwish VIP
Detta behövde jag nu, tackar för den:)
2010-11-07

  Ilona _L
Detta är en kunskap vi måste tillgodogöra oss varje dag!!!
2010-10-28

  Gisela Nordell
tankvärt lindemann
just det jag jobbar med att gå när jag går
och ser när jag ser
fint att bli påmint om dessa visa ord!
2010-10-23

  lodjuret/seglare VIP
Någon speciell matta behövs inte, såvitt den inte kan flyga och din bästa vän är en arab vid namn Omar som enligt sin egen ringa åsikt föredrar kameler framför andra färdsätt. För var och en som trivs bäst i sitt eget sällskap och som lyckas sprida sin karma likt ringar på vattnet behövs ringa framförhållning och även ringa orosmoln över en möjligt 'grå vardag' eftersom den är så Bowmanskt 'full av färger'. Han sade i och för sig 'stjärnor' men det obegripliga budskapet är detsamba.
2010-10-10

  yta
Klokt!!
2010-09-03

  wildrose
Tack
2010-08-07

    J. Herward VIP
Jag tycker man ska utsätta sig för saker som man inte tror att man vill eller klarar av...för att lämna allt va dvardagen heter :)
2010-08-06

  Gisela Nordell
en filosofisk och tänkvard Lindemann
2010-08-04

    leelee
Mmm...en riktig Dagens Lindemann. Så vältänkt och tänkvärd. :-)
2010-08-03

  walborg
Klokt - varmt tack!
2010-08-02

  Tillbringaren
önskar jag hade skrivit mariasans kommentar=)
2010-08-02

    Bodil Sandberg VIP
Det här sklle man påminnas om varenda dag ... jag har jädrigt svårt för saktamak och saker ska göras på samma gång helst..and for what!!
ett superbt skaldat och förtäljt budskap kära Lindemannen!!!
2010-08-02

  LEVerEra
Hmmm... jaaa... Mr Lindemann... så är det för många... Jakten på framtidsnuet" är en folksjukdom i detta klockhysteriska samhälle.
2010-08-01

  mariasan
jag lagar mat, lyssnar på musik, pratar med barnen, kollar poeter och vill gärna skriva om hur bra denna text du skrivit är. = )
2010-07-31

  Annie b'larsson VIP
Men egentligen finns ju inte nuet; då-nu-framtid, är väl egentligen inbakad i en enda bulle, en enda go kanelbulle. Allt i ett.
2010-07-31

  Annie b'larsson VIP
Ibland kan det vara skönt slippa vara i nuet. Man går gärna lite före. För där framför finns det som är bättre än det som är nu.
2010-07-31

  Pot Pourri
förväntningar och planer splittrar koncentrationen ja. mycket mer än man kan tro. samtidigt lägger sig 'täcket' över som en brusdimma och man kan inte längre 'se' det man borde(?) utan flyter med i en malström(ja jag kallar den det) - men däri ligger nog också lite spännande trigger i att inte alltid vilja se allt så klart, kanske, iaf här. själv har jag mkt svårt för att leva totalt helt i nuet och släppa allt 'sköndrömmande' om kommande eventuella överraskningar. det finnsw väl tid för allt får jag hoppas?
bra med rabbin: "jag säger ju det.. fattar du inte.. hm.." - skönstämd lirare och texten gör mig glad trots innehållet av 'diset/vardagstäcket' :)
2010-07-31

  Lavinia Röd VIP
Att vara i nuet är konstigt nog bland det svåraste man kan göra tycker jag. Jag tror att det blir svårare ju mer stressig och onaturlig miljö man lever i. Det finns vissa metoder inom Buddhismen också där man som i meditation koncentrerar sig på exakt vad man gör för tillfället.

En trevlig läsning tycker jag!
2010-07-30

  Elwania VIP
massa "non reception" pålagda på yttre ting eller situvationer. jag känner igen mig.
men för mig handlar det att länka av situvationen till känslan
och deala med den som ett fristående val.
2010-07-30

  anits VIP
Mycket bra skrivet, om hur svårt
det kan vara, att just vara i nuet
2010-07-30

  Michaela Dutius
En stark text om det svåraste av allt - att vara i nuet...och verkligen vara där...inte rusa framför och inte heller dröja kvar
2010-07-30

    ej medlem längre
Bra skrivet...
2010-07-30

  /Isabel
Medveten närvaro.
2010-07-30
  > Nästa text
< Föregående

Mr Lindemann
Mr Lindemann VIP