Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Svar:oändligt värdefull!
Vad är jag/du? 1

Hur många gånger har jag läst det, skrivit det själv, formulerat på olika sätt och i olika sammanhang, och hur svårt har jag inte haft att förstå det, har jag inte än idag att genom varje handling andas den sanningen? Du är oändligt värdefull!

Oändligt .............

Smaka på det ordet. Försök föreställa dig vad det innehåller.

Oändligheten

Hela universums alla stjärnor

alla galaxer

alla svarta hål

 

Och tillbaka till jorden.

Alla fåglar, alla fantastiskt vackert färgade fjärilar, alla sagolikt vackert formade och väldoftande örter av olika slag; blommorna, träden, de olika formerna av gräs, alla olika frukter. Kan du känna hur de smakar, hur gott de gör för alla dina sinnen? Synen genom sina skiftande färger, smaken genom alla sina olika aromer, immunförsvaret genom alla vitaminerna, känseln genom sina sköna former och olika typer av utsida, ludna, lena, knottriga och grova.

Och alla småkrypen som är så obeskrivligt skiftande i sina färger, former, arter, för att inte tala om sina funktioner.

Kan du höra dem surra, svirra, gnissla, tugga? Kan du känna dem kittla mot din hud, bita, stinga? Kan du se dem skapa de mest fantastiska byggnadsverk som termiterna till exempel?

Oändligt värdefull.....

Listan kan fortsätta i evighet, för så rik är vår flora och fauna. Oändlig. Oändligt värdefull!

Kan du fatta det? Kan du få in det i din motvilliga hjärna? Kan du ta emot det och försöka sätta dig in i vad det innebär?

DU ÄR OÄNDLIGT VÄRDEFULL! jAG ÄR OÄNDLIGT VÄRDEFULL!

Inte först i morgon när jag har gått upp tidigt och tagit mig iväg på den där nödvändiga nyttiga morgonpromenaden. Inte först efter att jag lyckats med den där viktiga skoluppsatsen eller vunnit första pris i höjdhopp eller fått en Oskar för mitt bejublade skådespeleri. Inte först när jag har lyckats uppnå alla mina mål, slutat dricka alkohol, blivit frisk ifrån alla mina sjuka beteenden, blivit en bättre människa, blivit bäst...

Inte då. NU! Nu är jag oändligt värdefull. I befintligt skick! Och du också. Du som läser det här. Vi alla, utan undantag! Mördaren, pedofilen, rånaren, professorn, ballerinan, städtanten, den störande grannen, den korkade chefen, den prostituerade, tiggaren, uteliggaren, politikern, profitören.

Allihopa! Utan undantag! Jag med, och du med. Du med, och jag med.

Däremot är inte alla våra handlingar oändligt värdefulla. Våra handlingar är en beskirvning av hur vi värderar oss själva och andra, hur mycket självhat och självförakt vi bär på, hur mycket medlidande vi är förmögna att känna. De visar vilken syn vi har på livet och världen. Men de är inte vi. De är bara en beskrivning av oss.

Vårt verkliga sanna jag är oändligt värdefullt oavsett handling i varje nytt nu.

Och det är aldrig för sent att vända om, att söka sig en ny inriktning med sitt liv.

Det kan vara för sent att få förlåtelse från människor vi skadat. Det kan vara för sent för att hinna gottgöra. Men det är aldrig för sent att vakna upp och inse sitt sanna värde och att börja förverkliga och manifestera det från och med nu.

Att bli den du verkligen är. Att vara den du verkligen är. Oändligt värdefull.
Prosa av Sommarnattsljus
Läst 255 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-08-29 10:00Bookmark and Share


  Anna*
Den som har blivit nedvärderad av andra människors handlingar kan verkligen ta cin text till sig som ett balsam djupt inom. Den som levt sitt liv som värdelös finner en sällsam tröst i att vara oändligt värdefull. Tack för att du skriver!
2010-12-08

  erkki
Nja, passionen för ett människolivs unika uppenbarelse må vara. Men värde? Lika "värde" inför lagen är OK. Men begreppet värde åsätts ju handelsvaror, för en jämförelses skull, och känns fruktansvärt fel när det sätts på en människa som sådan. Det utmynnar ju i ett penningbelopp som ska betalas. Du kommer närmare när du talar om värdet hos en människas handlingar. Det värdet ligger ju kvar så länge vi använder oss av det. Den/de som uppfann transistorn utförde enormt värdefulla handlingar. Utan den ingen IT. Inga datorer, inga pyttesmå mobiltelefoner, klumpiga radiomottagare, osv.
Så inte kan jag förstå innebörden av att en mördare är oändligt värdefull. Men i den allmänna retoriken kanske begreppet funkar för att skapa respekt människor emellan. Och det ursäktar nog användningen av ordet människovärde. Ord ska inte användas för att röra till saker utan för att klargöra.
2010-08-29

  NECAS
Det var mycket klokskap i det du skrev. Om det är sant är upp till var och en att värdera.
Men den som kan, i djupet av sitt hjärta, skilja på person och handling/beteende har kommit långt i livet. Det är nog få förunnat.
Fast det är ett kärleksbudskap som förkunnas då man säger att någon är oändligt värdefull.
Det blir att unna vilket på fornnordiska betyder älska. motsatsen blir då missunna/avunna. Fint skrivet som ett resultat på en vacker och kärleksfull människosyn
Keep on writing!
2010-08-29
  > Nästa text
< Föregående

Sommarnattsljus
Sommarnattsljus