Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ledarskap - hundar - människor

Läser med förtjusning "Cesar och hans hundar" av Cesar Millan. Han berättar om hundflockar utan mänsklig ledare som river ihjäl varandra i kampen om ledarskap i grannbondgården i en by i Mexico.

På Cesars bondgård hade farfar god hand med flocken. Farfar älskade hundarna och han utgjorde en trygghet för hundflocken. Inga förödande hierarkistrider förekom för farfar var flockledaren.

Hundarna arbetade lojalt med vaktande, vallning, skydd och spårning, som hundar är riktigt bra på. Hundar mår bra av att få anstränga sig och göra det de är genetiskt födda till att utföra.

Jag tror att vi människor också behöver ett gott ledarskap som kan fungera som överjag för vissa människor samt som förtroendeingivande förebild för värden vi själva tror på, för att vi alla skall känna oss trygga i samhället.

Ett gott samhälle bygger på allas samarbete och allas ansvar för framtiden.




Prosa av walborg
Läst 608 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2010-09-05 17:10



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En maxim
som
lyssnadlevd
skulle bära långt

på jorden grönskande
2010-09-11

  aol
en mycket klok sann text,
jag bara lyfter på hatten,
en bra ledare ska även vara ödmjuk,vet om och säga till när han själv inte riktigt förstr,
2010-09-09

  stenhur VIP
Vi måste komma ihåg att människans värld har många fler dimensioner än hundarnas. Jag kan ha olika ledare som jag litar på när det gäller konst, vetenskap livsåskådning eller politik osv. Jag tror att en riktigt bra ledare utger sig inte för att vara expert på fler områden än dem han eller hon behärskar. Alltför ofta ser man att kändisar utger sig för att vara experter på sånt som de egentligen inte begriper bättre än vem som helst. Att vara ödmjuk inför det som man inte begriper är en bra och förtroendeingivande egenskap hos en ledare tycker jag.
2010-09-08

    Annika J
En intressant text som borde intressera även andra än hundägare ! Vi kan lära mycket av relationen till en hund. Jag tror att det handlar om tillit, och tillit förtjänar man, den kan man inte kräva. Så även i samhället.
Ander Hallgren säjer så här in sin bok om Alfasyndromet:
Vi borde byta ledarskap mot lärarskap och rangordning mot kamratskap.
Intressant är också att inget samhälle fungerar utan regler, t.ex. att stanna för rött ljus. Jag lär hunden vad den får göra, och inte får! Och får förhoppningsvis en lydig hund som då får en frihet som bygger på tillit.
Exemplet med Cesars farfar bekräftar detta. Han är hundarnas trygghet, därför älskar de honom. Och han ger dem meningsfulla uppgifter!
2010-09-05

    ej medlem längre
I bondesamhället var det viktigt med samarbete och gemensamt ansvar. Ingenting fungerade annars med skörden och slakten osv.
Idag i IT samhället förutsätts människorna klara av allting själv eftersom vi har tekniken och kunskap. Man kan säga att vi är våra egna ledare allihopa. Det vi behöver idag är duktiga administratörer som underlättar och förenklar det krångliga i livet. Vi behöver duktiga jurister och effektiva politiker för till exempel snabba lagändringar pga utvecklingens fart. Vi behöver innovativa personer och företag för att skapa nya jobb och utveckling.
Vi har inget behov av en ledare som talar om för oss hur och vad vi ska göra. Det har bevisligen aldrig lett till någonting positivt utan det har fört med sig politikerförakt.
Som hundkurator beundrar jag Cesars yrkesskicklighet med hundarna. Skicklighet som han delvis fick i arv av sin far och som delvis beror på erfarenhet och kunskap om vargens etnologi inte minst:)
Ett bra betyg för en text är att den får läsaren att börja tänka!:)
2010-09-05

  Ingela Svenson VIP
Och även om människor inte är som hundar helt och hållet kan man lära sig mycket om mänskligt beteende genom att se hur hundar beter sig!
2010-09-05

  Nina Ahlzén
Cesar är en mycket klok man!
2010-09-05

  Bibbi VIP
Helt rätt.

Applåder!
2010-09-05
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg