Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Edward Lear,1812-1888, brittisk författare och bildkonstnär, bäst känd för nonsensvers: A Book of Nonsense(1846) som han skrev för barnbarnen till sin gynnare Lord Derby. Lear skapade inte limericken men har kallats limerickens fader.


En rolig informator

Limerickens fader, Lear i London skrev många nonsensverser från den barnkammare där han ofta nattade små lorder av Derby now long time gone. Edward Lear,1812-1888, brittisk författare och bildkonstnär, bäst känd för nonsensvers: A Book of Nonsense(1846) som blev oerhört populär och bl.a innehöll verser som han skrivit för barnbarnen till sin gynnare Lord Derby och som utkom i tre upplagor fram till 1888. Lear var under flera ungdomsår informator i Lord Derbys hushåll och till hans sysslor där hörde att undervisa och även att "natta" lordens barnbarn. För att få barnen att somna diktade Lear oupphörligen nya roliga verser för dem och många av dessa verser skrevs på limerickmeter. Lear skapade inte limericken men bidrog i hög grad till dess popularitet och har kommit att kallas limerickens fader. På grund av en besvärlig astma reste han söderut under Englands fuktiga vintrar och från dessa resor publicerade han flera, rikt och egenhändigt illustrerade reseskildringar bl.a. från Indien samt Egypten och det övriga medelhavsområdet. Lear var således även en skicklig och omtyckt bildkonstnär och gav under en tid lektioner i måleri till självaste drottning Victoria.




Prosa av limerick
Läst 1157 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-09-21 17:50



Bookmark and Share


  limerick
Varsågod Ewa-Britt, alltså
litet limerickhistorik
Edward Lear som få
skrev dessa verser mitt i prick.
2010-09-21

  Ewa-Britt Nilson VIP
OK! Tackar! Det
var intressant för
mig att höra, som
alltid har ngn limerick
på gång att göra...
2010-09-21
  > Nästa text
< Föregående

limerick
limerick

Mina favoriter
Hålla truten-limerick