Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
www.samuelrajeus.serp.nu / www.serp.nu


DET RÖDGRÖNA SAMARBETET/ SOCIALDEMOKRATERNAS FALL!

Socialdemokraternas egen analys har visat att de fick sitt sämsta val genom tiderna på grund av sitt samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, de gröna. Med största sannolikhet är den eran förbi att socialdemokraterna kan få egen majoritet och regeringsmakt på egen hand så länge alliansen håller ihop. Det verkar att socialdemokratiska medlemmar och sympatisörer inte begriper det enkla faktum att de måste samarbeta med andra partier för att vinna valet och kunna regera i Sverige i framtiden. De skyller just därför på Mona Sahlin vilket gör att hon ställer sin plats till förfogande. Detta är ett bekymmer för partiet som inte lyckats att få ut budskapet om att man MÅSTE samarbeta med andra partier för att kunna få en chans att vinna valet igen. Om partitoppar inte fattar det själva och de bränner istället en partiledare med exceptionellt ledarskap då har paritet i sig stora problem med anpassningen med det moderna samhället som kännetecknas av medelklassens och arbetarklassens individualistiska tänkande. Att de andra partitoppar inte vill ställa sin plats till förfogande är ytterligare ett bevis på att dessa individer tänker mer på sina egna positioner än på Sveriges och svenskarnas bästa. Makt korrumperar.
Fri vers av Samuel E. Rajeus VIP
Läst 386 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-12-04 18:16Bookmark and Share


  Samuel E. Rajeus VIP
Hej Snöö och tack för inlägget.

Jag håller med dig helt och hållet.

Jag tycker att det individualistiska tänkandet har gått för långt. Det kommer att slå tillbaka hårt och då kommer alla att lida och inte bara de som står längs ner i det sociala och ekonomiska hierarkin.

Jag hoppas innerligen att det inte blir så men utvecklingen är åt det hållet, tyvärr.

Allt gott.
Samuel
2011-01-09

    snöö
Jag tror att intresset för politik bara blir mindre och mindre, och att människor mest röstar på det som gynnar den egna plånboken, glömt är ideologier. Tyvärr.
2011-01-09

  Tea Alex
Hej, ja...själv är jag en av dem som vanligtvis lever på ungefär så mycket pengar som du nämnde i ditt exempel. Min mamma har aldrig upplevt samma brist på pengar som jag. (säger hon själv iaf, min mormor kanske skulle protesterat) Aldrig behövt leva på soc tex. Ändå röstar jag inte rött. Men tycker ändå att det är intressant att läsa om andras åsikter. Mest givande blir det när människor inte tänker som jag. Det är ju då man har chansen att utvecklas.

En god eftermiddag önskar jag dig, och tack för att du väcker intressanta diskussioner till liv här på poeter!
:)
2010-12-08

  Samuel E. Rajeus VIP
Till Tea Alex!

Tack för ditt inlägg!

Jag håller med dig. Att tillhöra det ena eller det andra block eller parti betyder inte att man är god eller ond, bra eller dålig, arbetarklass eller medelklass, ensamstående eller samboende, religiös eller icke religiös.

Låt mig ändå poängtera att i en global recession, med massarbetslöshet och stora ekonomiska bakslag, är det viktigt att försöka tänka på de som har sämst för att så småningom gå ut ur denna svacka utan att de sämst ställda drabbas enormt. Det var en sådan politik som den rödgröna försökte lansera men folk ville inte bry sig.

Jag tycker inte att moderaterna och alliansen som sådan står för en sådan politik.

Den stora majoriteten i Sverige har aldrig upplevt det som t ex din mor upplevt. Det är därför de inte har en övergripande nationell förståelse för samhällsgrupper som står längs ner i den ekonomiska och sociala hierarkin.

Jag förstår de som inte har någon förståelse för dessa grupper. Jag säger inte att de är onda individer. Man måste däremot angripa problemet på ett annat sätt bara.

Jag förstår t ex att min dotter som växt upp i en medelklass familj utan att oroa sig för det basala i vardagslivet inte förstår hur det känns att klara sig med 7000 kronor från försäkringskassan.

Allt gott,
Samuel,
2010-12-05

  Samuel E. Rajeus VIP
Till Papillon!


Hej och stort tack för ditt inlägg fast jag inte håller med.

Nationalism är lika med rasism. Det är oerhört farligt att gå den vägen.

Även socialismen har tidigare visat att det kan vara ett väldigt farligt instrument i fel händer liksom alla andra instrument.
Det är viktigt att vi inte helgonförklarar en idé.

Man måste välja tillvägagångssätt utifrån den aktuella, nationella, kulturella och geografiska förhållanden som är just specifika för varje samhälle, och inte efter ett färdigskrivet recept.

Jag tror inte på sånt.

Allt gott,

Samuel
2010-12-05

  Samuel E. Rajeus VIP
Mats!

Med all respekt för din åsikt!

Analysen visar att sossarna har förlorat röster eftersom sympatisörer varit mot detta samarbete. Jag anser inte att det finns ett annat alternativ än att bilda flerpartiregering. Sossarna kan aldrig vinna ett val ensam eller enbart genom samarbete med Miljöpartiet. Om sympatisörer inte kan förstå det då måste partiet göra allt för att förklara detta för sina medlemmar och sympatisörer, inte att skylla på Mona Sahlin.

Jag anser att samarbetet och flerpartiregering är det enda alternativet för närvarande.

Tack för ditt engagemang.
Allt gott.
Samuel
2010-12-05

  Tea Alex
Intressant läsning. Tack för att du la ut den här texten!

Jag tror inte att socialdemokraterna har en chans så länge de sammarbetar med MP och V. Många i min umgängeskrets brukade rösta på S men har nu gått över till andra partier. Anledningen till detta är att de har tappat förtroende för partiets förmåga att genomföra sina idéer + att många upplever att partiet har gått ifrån det de står för. Två av mina vänner uttrycker ett starkt missnöje med att partiet gått åt höger varpå båda börjat röstat på partier som ligger mer åt vänsterhållet istället.

En annan anledning som människor jag pratat med uppgett som anledning till att de börjat rösta på andra partier är att de tröttnat på bidragsfixeringen. Någon uttryckte att på 70talet, när han var ung, så var S ett parti som drev arbetslinjen - arbete åt alla! Nu upplevde han att S mest drev frågan om höga bidrag (eller försäkringar, nu vilket ord man vill använda sig av) vilket gjorde att han börjat rösta blått istället.

Det verkar som om Sverige är inne i en ny period nu när det gäller politik. Det är inte längre självklart vilket parti som står för vad och unga människor idag röstar inte längre efter social tillhörighet i samma utsträckning. Jag har hört många sucka högljudt när någon från S börjar prata om att han växte upp i arbetarlängor eller liknande. Som någon uttryckte det lite fint "ja det är ju tråkigt att han växte upp i en arbetarlänga, precis som mina föräldrar gjorde, men det gör inte att jag tycker att människor ska leva på bidrag hela livet".

Undertecknad har förresten en mor som växte upp utan vatten, el och inomhusvattenledningar. (hello torrdass!) Att det skulle styra hur jag röstar däremot, är helt främmande för mig.

Lite ur min omgivning:
Tidigare var moderaterna ett rikemansparti. De flesta jag känner som röstar på moderaterna idag lever på studiemedel och har knappt mat för dagen.

Tidigare var kristdemokraterna ett parti för helyllefamiljer som definitivt bestod av kärnfamiljer. Idag vet jag flera ensamstående mammor (med flera barn och låg inkomst!) som röstar på KD.

Tidigare var centern ett bondeparti. Nu vet jag många som röstar på dem för att de ligger lite mer åt mitten men på den blå sidan. (människor vill inte rösta rött när de då röstar på Ohly)

Tidigare vet jag faktiskt inte, tyvärr, hur människor såg på FP. Men idag är det många som röstar på dem för att de tycker skolpolitiken är bra.

Socialdemokraterna brukade vara ett parti som stod för arbetarnas rätt att ha arbete - idag är många missnöjda och tycker att borde heta bidragspartiet istället.

MP får hur många röster som helst, främst från S, eftersom de driver en politik som människor upplever som vettig just i miljöfrågor.

V är ett parti folk avskyr eller älskar. Vissa röstar V istället för S. Andra lämnar den röda sidan av politiken och börjar rösta blått för att slippa V.
2010-12-05

    ej medlem längre
Jag tror på Ohlyansen (röstar rött - enda röda i riksdagen), men tvivlade redan från början på att sossetåget var det som kunde röja spåret fritt från snö, varken Nivea eller Toblerone har gjort sig kända som arbetarklasshjältar. Sossarna har mest kastat paj på moderaterna så länge jag varit röstberättigad...
2010-12-05

  Anna*
Tack för din text. Jag är trött på vallöften där inget ändå uppfylls pga att de ska kompromissa. Vi borde ha ett helt annat system i vårt land där det är personval istället och där den personen kan hållas ansvarig för att infria de löften som gavs under valkampanjen.
2010-12-05

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan) VIP
Fint att få läsa en moget balanserad begrundan. Ja, jag tror också det är viktigt med samarbete, håller med om att det låter trist att ett parti inte skulle inse det. Jag röstade inte på detta parti, men har aldrig riktigt förstått kritiken som Mona Sahlin utsätts för. Jag uppfattar henne som sympatisk och väldigt engagerad på ett positivt sätt. Skönt därför också att få läsa din text då den ej kommer med anklagelser mort henne utan ger en annan synvinkel. Ja, en intressant analys är din text!
2010-12-04

  L Patrik W Johansson VIP
Redan innan valet varnades sossarna av villaföreningens ordförande i nyhetsmorgon att 1 miljon var sosseröstande villaägare och om de hotade med höjd villaskatt här i nordeuropas redan dyraste land där allting kostar dubbelt så förlorar de valet, vilket de också gjorde

det har de förstått nu i efterhand
men der var bara en av en massa saker i deras 20 åriga historia
där Sverige går mot frilansande arbete mer sedan 1990 står de fast vid fackanslutna med fast arbete enbart
vilket är vuxenmobbing mot småföretagare

som vanligt mitt i prick (jag röstade f ö inte på mp pga sosse samarbetet, de tappade 1/3 av sina trogna mittenväljare och värvade från vänster, lite som Schyman gjorde förr)

Be well,
LPWJ
2010-12-04

    papillon
Jag instämmer helt med den snillrike tänkaren här nedan - men vi måste gå LÄNGRE!! Vi måste välja oss ett nytt folk som kan SVARA UPP till våra storslagna visioner, vilka dessa nu kan tänkas bli - och vi måste ställa en STARK MAN i spetsen för den nya socialism som inte skall iklädas någon GLOBAL TVÅNGSTRÖJA!!
En RADIKAL NATIONELL SOCIALISM under en stark LEDARE - se där vägen mot ett nytt och rättvist samhälle!!
2010-12-04

  Mats Henricson
"Exceptionellt ledarskap" skriver du om Mona Sahlin ! Jag vill påstå att det är AVSAKNADEN av ett sådant som hon står för ! Årets socialdemokratiska valrörelse är bland det SÄMSTA och TAMASTE jag ,någonsin sett !
2010-12-04

  Mats Henricson
Kan bara instämma med föregående talare, STORSTÄDNING är av nöden, rösta bort HÖGERFALANGEN , dvs större delen av sap:s partiledning !
2010-12-04

  Larz Gustafsson VIP
Politik korrumperar.

SAP föll redan långt innan samarbetet på grund av sin högervridning.
Partiet är i dag småborgerligt.
2010-12-04
  > Nästa text
< Föregående

Samuel E. Rajeus
Samuel E. Rajeus VIP