.

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

.




Gamla stan i modd

 

 

 

Förbannar mig själv att jag glömt impregnera curlingkängorna. Går därför med en unik uppsugningsförmåga fram och torkar kullerstenen. Framme vid Stortorget med fuktiga tår undrar jag fortfarande vad som är så stort på det lilla torget. Fullt av Tyska turister med svensk äkta handstoppade korvar, misstänker att korven blir svensk när man stoppar dem i händerna på kunden. Sockervadds kladdiga rockryggar och studsande barn sjunger en omarbetad julsång som handlar om att bränna ner skolan, julstämningen är ett faktum.

Min dotter Julia rycker mig i ärmen och frågar om vi inte också kan skaffa en sådan där bulldog som står och sniffar och dräglar på mina kängor. De uppblöta fårskinnssulorna måste ha påkallat hans salivkötlars produktion. Tror inte våra katter skull gilla honom, svara jag och tänker mer på att jag inte skulle stå ut med en oral sängvätar hund. Räcker med två katter som släpper ljudlös odör under mitt täcke, måste byta foder.

Vi tar oss fram till chokladhjulet och bestämmer att vi ska vinna en jätte Toblerone. Vi satsar på nummer 16, 17 och 18, hjulet stannar på 14. En glad tant får andra pris i form av en pollypåse. Vilken tur att vi inte vann säger Julia. Vi köper en påse polkagrisar och jag funderar på varför man bara köper dem till jul. När påsen är tom står svarit skrivet på min söndersugande såriga tunga som är bedövad av mintolja.

Folk strömmar till och vi får en försmak i hur det är att vara nära varandra på julen. Istället för gillande nickanden och blickar som visar förståelse över att det är jävligt trångt på detta torg hörs mest förbannelser om barnvagnar och att folk födda när det var vänstertrafik borde spärras in.

Förhoppningar om att julstämningen ska uppenbara sig strandar när någon som liknar en tomte med rester av sin senaste uppkastning sittande kvar i skägget frågar om jag behöver hyra en tomte till julafton. Jag önskar honom snällt en vit jul och vi släntrar hem.

Tre timmar senare spelar stereon Bob Marley och jag har små brännsår efter smält socker. I pepparkaksbussen vi byggt lyser det varmt ur gelatinfönstren och på reklamskylten på sidan står det God Hjul, Julia tittar nöjt på resultatet av vår tradition att inte bygga något två gånger. Nu har vi lite jul i vårt hus säger hon, jag nickar leende och känner något varmt i bröstet.

 

 

 




Fri vers av Popcorntankar
Läst 468 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2010-12-07 18:11



Bookmark and Share


  Ninananonia VIP
Vilken tur att det blev lite julstämning till slut! :)
Härligt skriven !
2010-12-07

  karenina VIP
den här fina förmedlar värme trots att den förmedlar bilder av både snö kyla och väta... kan nästan se och tänker att den där bulldoggen vätte ner dina kängor lite ytterligare :)
2010-12-07

  etthjärtaäralltidrött
Ge na en kram från mig!
2010-12-07
  > Nästa text
< Föregående

Popcorntankar
Popcorntankar