" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2010 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore Plate 15: "A happy rural seat of various view." (IV. 247)




Förlorat Paradis: BOK IV:X (J.Milton)

~*~

Detta Berg såsom sin Trädgårds form högt uppr'st
Uppå den strida floden, vilken genom förådringar
Uti Jorden porös medelst välgörande törst uppdrog,
Där reste sig en frisk Springkälla, och med mången rännil
Bevattnades Trädgården; föll sedan därifrån förenade[230]
Nedför den branta gläntan, och mötte där den nedre Floden,
Vilken från sin dunkla passage nu framkom,
Och delade sig nu uti fyra Huvudströmmar,
Som olika rinna, löpande längs med månget välkänt Rike
Och Land av vilka inga behöva härmed nämnas, [235]
Utan snarare förtäljas huru, om Konsten kunna tala,
Huru ifrån denna Safirblå Källa de klara Bäckarna,
Rullande uppå Orientens Pärlor och sand utav Guld,
Med slingrande villsamheter under hängande skuggor
Rann Nektar, och besökte var planta, och gav näring [240]
Åt Blommor värdiga Paradiset vilka icke den vackra Konsten
Uti Sängar och sällsamma Kvistar, utan Naturen närt
Alstrat fram översvallande Kulle och Dal och Slätt,
Både där morgonens Sol först värmande nedslog
Uppå det öppna fältet, och den ogenomborr'de skuggan [245]
Runtom middagshöjdens Boning: Sålunda var denna plats,
Ett lycksaligt lantsäte med varierande utsikter;
Skogsdungar vars kraftiga Träd drypa av välluktande Kåda och Melissa,
Andra vars frukter glänste med Gyllene Skal
Älskansvärt hängande, Västs Hesperiska Fabler sanna, [250]
Om sanna, blott här, och med delikat smak:


John Milton 1667

LPWJ svensk version 23/12/10

 

Förlorat Paradis: Bok I - III (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 636 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-12-23 01:14



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Störtskönt.
2010-12-29

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
otroligt vackert...! Tack för att du delger detta och i så vacker djupt inkännande poetisk översättning
2010-12-23
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP