" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2010 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK IV:XII (J.Milton)

~*~

Omfluten av Floden Triton, där den gamle Khan,
Vilken Hedningar Amon kallar och Libyer Jupiter,
Amalthea gömde och hennes Blomsterrika Son
Den unge Bacchus från sin Styvmoder Rheas blickar;
Ej heller där Abassis Konungar sin sak Bevaka, [280]
Vid Berget av Amara, ehuru detta av några förmod'de
Sanna Paradiset nedom den Etiopiska Gränslinjen
Vid Nilus huvud, omgärdad utav skinande Klippor,
En hel dagsresa lång, men vittomfattande bred
Från denna Assyriska Trädgård, där Fienden [285]
Såg med obehag allt behag, alla de slag
Av levande Varelser nya för åsynen och sällsamma:
Två av en mycket ädlare form uppresta och långa,
Gudalikt uppresta, med naturens Värdighet klädda
Uti Majestätisk nakenhet syntes Härskare över alltsammans, [290]
Och syntes värdiga, ty i deras Gudomliga skepnad
Bilden av deras ärorika Skapare sken,
Sanning, vishet, Helgd kännbar och ren,
Kännbar men uti sann barnslig frihet placer'd;
Varifrån sann auktoritet hos män; ehuru de båda [295]
Ej lika, som deras kön ej lika syntes;
För av kontemplation var han och dristade sig till tapperhet,
För av mjukhet var hon och skönhetens attraktiva Grace,
Han för Gud allena, hon för Gud i honom:
Hans ljusa höga Panna och sublima Öga uppvis'de [300]


John Milton 1667

LPWJ svensk version 29/12/10

 

Förlorat Paradis: Bok I - III (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 595 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-12-29 22:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP