Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ur Arkivet. Ett första försök till prosadikt...


Och sorgen mister några uns av tyngden

mörker. tystnad. detta

är den mörka graven:Midnatt.

mörka stämmor tar upp isonsången.

Ljuset, lågan från altaret,

fortplantar sig från hand till hand.

korsets standar intar sin plats,

följt av uppståndelseikonen,

kören sluter upp och vandringen börjar:

sången är suggestiv, pulsen tung

likt myrrhabärerskornas steg den morgonen

gruset ligger stumt och fruset under fotstegen,

is och snö brister med kras

processionen vaggar framåt mellan gravarna

där kända, okända, nyss och länge sedan avsomnade vilar

fullmånens kalla slöja bådar illväder

vinden rusar fram genom trädtoppar, över buskar,

blåser ut gravljusen, blåser ut

de honungsdoftande ljusen, de handburna

i den nattliga processionen

vinden rister, kören mässar,

ljuslågor fladdrar

"Din uppståndelse, Kristus, Frälsare,

lovsjunger änglarna i himmelen -

låt också oss här på jorden

med rena hjärtan ära Dig"

 

i täten skymtar tidvis kantorns höjda arm

som anger takten,

som håller samman stavelser och puls

i den snöpulsande körens sång

då! passerar kören ett vitt kors på en ny grav -

styva händer tecknar snabbt

ett kors i respekt, i saknad, hastig bön:

här vilar körkamratens stoft, själv sjunger hon

i högre sfärer,

det är den tomma gravens natt

det är den natt då fasan byts i glädje,

då varvet fullbordas och graven fylls av ljus

då fastan bryts till fest och pas'han delas

 

när dagen grytt och vinden oförtröttat blåser vidare

besöker vi gravarna,

sjunger vår saknad och trotsiga glädje vid varje grav -

för våra vänner, släktingar och kära, för okända, vid hjältegravarna:

"...och åt dem som är i gravarna gav Han liv".

det är de tomma gravarnas dag,

den dag då sorgen för en stund lyfts av oss alla:

Kristós voskrese! - Aístinu voskrese! Kristós anesti! - Alitós anesti!

Le Christe est résussicité! - En vérité est résussicité! Christ is risen! -

He is risen, indeed! Kristus nousi kuolleista! - Totisesti nousi!

Kristus är uppstånden! - Sannerligen uppstånden!

Fyrtio dagar framåt hälsar vi varann med glädjeropet.

Och Sorgen mister några uns av tyngden...

varje påsk, några uns

livet levs

och går vidare

 

© Minkki Huldén




Fri vers (Prosapoesi) av Minkki VIP
Läst 586 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-01-28 15:42



Bookmark and Share


    ej medlem längre
den här berörde mig djupt. sådan intensitet och så otroligt vacker text. blir varm inombords och något återuppväcktes inom mig med dina ord. tack för en ovanligt fin läsupplevelse!
2011-05-13
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP